Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela-korvaukset harvinaistuvat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta hyväksyy lähiaikoina lain, jonka tarkoituksena on muuttaa lääkekorvausjärjestelmää suosimaan paljon lääkkeitä käyttäviä.

Perusterveen kannalta olennaisin muutos on niin sanottu alkuomavastuu, jonka suuruudeksi varmistui eri vaihtoehtojen jälkeen 45 euroa vuodessa.

Se tarkoittaa, että satunnaisesti reseptilääkkeitä tarvitseva alkaa saada niistä Kela-korvausta vasta 45 euron omavastuun täyttymisen jälkeen. Esillä omavastuuksi oli niin matalampi kuin korkeampikin summa.

45 euron alkuomavastuusta tulee valtiolle 32 miljoonan euron säästöt. Se mahdollistaa lääkkeiden peruskorvaustason noston 40 prosenttiin eli lähelle tasoa, jolla se oli ennen aiempia leikkauksia. Paljon lääkkeitä käyttäviä auttaa myös lääkekatto, vuotuinen omavastuu lääkeostoista, joka on nyt 610 euroa.

Korvausjärjestelmä on mennyt oikeaan suuntaan, eikä uusi omavastuukaan ole työssä käyville mahdoton säästö. Jos reseptilääkkeiden tarve vuoden aikana on parin kolmen lääkekuurin luokkaa, ne on vuoden 2016 alusta lähtien maksettava käytännössä kokonaan itse.

Pienituloisten perheiden tilannetta onneksi helpottaa se, että alle 18-vuotiaan lääkkeistä saa Kela-korvauksia entiseen tapaan ilman alkuomavastuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat