Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseapu Ukrainalle ei korvaisi yhtenäistä pakoterintamaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäläismieliset kapinalliset Ukrainassa eivät ole missään vaiheessa edes etäisesti vaikuttaneet oman itsenäisyytensä puolesta sotivalta sissiarmeijalta. Alussa kapinalliset muistuttivat lähinnä paikallisista yökerhojen ja hämäräjärjestöjen turvamiehistä sekä ääriryhmistä koottua jengiä, jolla oli enemmän kokemusta perintätoimesta kuin hallinnosta.

Maaliskuussa julkisten rakennusten valtauksista alkaneen kapinan levittyä täydeksi sodaksi on kapinallisjoukkoon liittynyt myös aitoja paikallisia venäläismielisiä vapaaehtoisia, mutta yksi asia on muuttumaton: separatistiarmeija on täysin riippuvainen Venäjän tuesta.

Donetskin alueen separatistijohtajan Alexandr Zahartšenkon ilmoituksella 100 000 sotilaan asevelvollisuusarmeijan kokoamisesta on hyvin vähän vaikutusta sotilaalliseen tilanteeseen. Hänen uskottavuutensa on heikko. Sen sijaan asejärjestelmien, ammusten ja niiden käyttöön koulutetun väen jatkuvalla virralla Venäjältä on jo ollut erittäin merkittävä vaikutus.

Kehittyneen kaluston avulla kapinalliset ovat saaneet selvän sotilaallisen ylivoiman, joka on näkynyt taisteluissa Donetskin lentokentästä ja Debaltseven rautatiekaupungin hallinnasta.

Läntisten arvioiden mukaan Venäjän tavoitteet Itä-Ukrainassa eivät pysähdy nykyisille rintamalinjoille, vaan Venäjä hakee separatistialueen huomattavaa laajentamista ja syyskuussa Minskissä solmitun aseleposopimuksen korvaamista uudella, Venäjälle vielä suotuisammalla sopimuksella.

Tätä taustaa vasten lännessä on ryhdytty arvioimaan mahdollista aseapua Ukrainalle aiempaa selvästi vakavammin. Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama ei ole vielä halukas aseapuun, mutta sen mahdollisuuksia selvitetään poliittisen paineen kasvaessa. Euroopassa sen enempää EU kuin puolustusliitto Nato ei ole antamassa Ukrainalle varsinaista aseapua, mutta yksittäisten valtioiden antaman avun mahdollisuuksista keskustellaan suljettujen ovien takana.

Puolustusjärjestelmät – kuten tutkat ja panssarintorjuntaohjukset – muuttaisivat tasapainoa Ukrainan eduksi, mutta ne eivät vaikuttaisi nykyisiin taisteluihin. Ne eivät myöskään korvaisi yhteisesti päätettyjä pakotetoimia keinona taivuttaa Venäjä lopettamaan sotatoimensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat