Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäteollisuudesta tuli taas tulevaisuuden ala

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomien mukaan suunnitteilla olevat Äänekosken ja Kuopion tehdashankkeet osoittavat ennusteet selluteollisuuden hiipumisesta perättömiksi.

"Uutiset metsäteollisuuden uusista investoinneista ovat erityisen rohkaisevia pitkän taloustaantuman, kasvavan työttömyyden ja yleisen näköalattomuuden Suomessa. Ne luovat uskoa tulevaisuuteen laajemminkin kuin vain tehtaiden välittömässä vaikutuspiirissä."

"Nokian jälkeen on kaivattu teollisen pohjan uudelleen vahvistumista, ja miljardiluokan sellutehdashankkeet ovat juuri sellaisia hankkeita. Suomessa on vanhastaan alan osaamista ja riittävästi puuraaka-ainetta."

"Myös yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut suurteollisuudelle entistä suopeammaksi. Taantuneet ja lähes autioituneet ennen kukoistavat paperikaupungit ovat muokanneet asenteita omalla karulla tavallaan."

"Metsäteollisuus on myös omilla toimillaan vahvistanut hyväksyttävyyttään. Tehtailla on panostettu ympäristöön, jätevedet puhdistetaan tehokkaasti eikä ilmaakaan pilata enää suruttomasti vanhaan malliin."

Keskisuomalainen toteaa metsäteollisuuden nousseen muutamassa vuodessa uudelleen Suomen tulevaisuuden alaksi.

"Perinteisen metsäteollisuuden eli paperin tekemisen, sahaamisen ja sellunkeiton lisäksi metsäteollisuus on nyt muun muassa bioenergiaa sekä puukuidun aivan uusia käyttömuotoja."

"Metsäteollisuuden investoinnit heijastuvat työnä ja puutuloina merkittävästi koko maahamme."

Karjalainen vertaa jättimäisiä sellutehdashankkeita taivaasta pudonneeseen mannaan, jota investointilaman keskellä kärvistelevä Suomi kaipaa.

"Ensimmäinen kysymys näiden molempien hankkeiden realistisuutta ja mahdollista toteutumista pohdittaessa on, riittääkö Suomessa puuta."

"Kuitupuun hakkuukapasiteettia Suomessa pitäisi olla riittävästi. Esimerkiksi merkittävä osa kuolinpesien ja kiinteistöyhtymien hallinnassa olevista metsistä on täysin tuottamattomassa tilassa."

Kainuun Sanomat kummastelee, miten "sellusauma" on jäänyt suurilta metsäteollisuusjäteiltä huomaamatta.

"Vanhojen metsäjättien strategit menivät aikaa sitten metsään ja törmäsivät päin mäntyä. Panostettiin painopapereihin, joiden kysyntä sitten kääntyikin digitaalitaloudessa laskuun. Verkkokaupan paisuessa nousussa ovat nyt pakkauspaperit ja -kartongit sekä niihin tarvittava pitkäkuituinen havusellu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat