Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahaa olisi investointeihin, mutta onko näkymiä?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisilla päättäjillä ja myös tavallisilla kansalaisilla olisi nyt huomattavasti helpompaa, jos vienti vetäisi samaan tahtiin kuin vielä vuonna 2008. Entiselle tasolle paluu synnyttäisi enemmän työpaikkoja ja enemmän vaurautta jaettavaksi. Julkinen talouskin olisi paremmassa kunnossa. Ilmankos yksi eduskuntavaalien 2007 avainsanoista oli "jakovara". Nyt tilalla ovat leikkauslistat.

Vaikka kuinka haikailtaisiin viime vuosikymmenen helppoja vuosia, viennin palaaminen finanssikuplan puhkeamista edeltävälle tasolle on vaikeaa. Teollisuuden tuotantokapasiteetti on jo yli 20 prosenttia pienempi kuin seitsemän vuotta sitten. Jotta tuolloisia lukuja voitaisiin edes tavoitella, tarvittaisiin mittavia investointeja tuotantokoneistoon.

Viime vuodet ovat valitettavasti yksipuolistaneet Suomen viennin rakennetta. Vaikka Ruotsi on monin tavoin Suomen kaltainen maa, se on pystynyt paljon paremmin saavuttamaan jalansijaa myös kuluttajille suunnatuissa tavaroissa ja palveluissa.

Yksi Suomen rakennemuutoksen ikäviä puolia on ollut Nokian vetäytyminen kuluttajamarkkinoilta. Puhelimia toki kehitetään yhä Suomessa amerikkalaisomistuksessa, mutta kuluttajien suosiosta kilpailevilta suomalaisyrityksiltä puuttuu nyt lippulaiva.

Investointihyödykkeisiin keskittyminen tekee Suomen viennistä hyvin herkkää suhdanteille ja äkillisille rakennemuutoksille. Suurin vastuu uusien vientituotteiden kehittämisestä on tietenkin yrityksillä, joiden pitää vainuta mahdollisuudet, ottaa oikeassa kohdassa riskiä ja luoda itselleen toimivat kansainväliset verkostot. Taitavaa johtamista ei pysty korvaamaan ulkopuolisella tuella.

Viennin ja investointien lisäämisestä on kuitenkin tulossa yksi vakioaihe puoluejohtajien vaalipaneeleissa. Tavoitteesta on laaja yksimielisyys, mutta tarkkoja keinoja on vaikea luetella.

Investoinnit ja varsinkin vientiteollisuuden investoinnit ovat keskeisessä osassa myös Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton yhteiskiertueella, joka pyrkii tavoittamaan mahdollisimman monta eduskuntavaaliehdokasta.

Jo edellisvaaleista tuttu työnantajien ja työntekijöiden edustajien yhteisesiintyminen viestii yhteisestä tilannekuvasta. Samalla se kuitenkin kertoo, että näkemysten jakolinjat kulkevat jossain muualla. Yksityisten palvelualojen tai julkisen sektorin edustajat eivät välttämättä katso veroja ja sääntelyn vapauttamista samasta näkökulmasta kuin vientiteollisuuden edunvalvojat.

Poliitikoille helpoin ratkaisu investointien herättelyyn on kehittää uusia rahoitusmalleja. Sekä EU:n komission investointipaketti että kotimaiset ehdotukset kasvurahastoista perustuvat ajatukseen, että melko pienillä julkisilla panostuksilla voitaisiin saada liikkeelle suuri määrä investointeja.

Rahaa kuitenkin on saatavilla jo nyt. On aivan normaali tilanne, että kaikki hankkeet ja kaikki yritykset eivät saa rahoitusta. Periaatteessa rahoittajat tekevät niille kuuluvaa työtä erotellessaan parempia ideoita vähemmän hyvistä.

Osa ongelmasta on kuitenkin poliitikkojen luomaa. Seuraavan finanssikuplan ja pankkikriisin pelossa pankeille on säädetty kannustimet, jotka kehottavat välttämään riskinottoa. Nyt ongelmaa ratkotaan toista kautta tuomalla rahoituspaketteihin mukaan julkista rahaa kantamaan osaa riskeistä.

Parhaiten poliitikot luovat edellytyksiä Suomeen suuntautuville investoinneille pitämällä yhteiskunnan perustoiminnot, kuten koulutuksen, kunnossa. Myös politiikan ennustettavuudella on merkitystä. Jos yritykset voivat olettaa tietävänsä, miten verotus niitä vastedes kohtelee ja millaisia velvoitteita lainsäätäjä määrää, ne uskaltavat katsoa kauemmaksi tulevaisuuteen. Harva laskee päätöksessään suhdanteiden varaan, varsinkaan poliittisten suhdanteiden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat