Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paras jättää tavikset rauhaan

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tiistai-iltana Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan pääministeritentti soljuu, kunnes yhtäkkiä paneelin puheenjohtaja Jorma Ollila keskeyttää Juha Sipilän (kesk).

"Ymmärtääkö Pihtiputaan mummo tuosta yhtään mitään", Ollila kysyy. Sipilä sanoo "joo" ja jatkaa selitystään "julkisen talouden uudenlaisesta johtamisesta".

Fraasi Pihtiputaan mummosta on valitettavan tuttu meille toimittajille. Päivittäin pohditaan, miten monimutkaiset asiat voisi kertoa ihmisen kautta. Siksi juttuihin haetaan vaikka väkisin esimerkkihenkilöitä, taviksia. Poliitikot sen sijaan tuntuvat pysyttelevän tiukasti ylätasolla.

Yhdysvalloissa poliitikot hallitsevat tavisten käytön retorisena keinona. Tammikuussa presidentti Barack Obaman kansakunnan tila -puheessa keskeisessä roolissa olivat finanssikriisin kolhimat Rebekah ja Ben Erler. Vuosi sitten samaisessa puheessa Obamalla oli viisi tavista. Vuoden 2008 presidentinvaalikeskusteluja hallitsi pienyrittäjä Putkimies-Joe.

Toimisiko tämä Suomessa?

Juha Sipilä voisi esimerkiksi hyödyntää Pienyrittäjä-Erkkiä, jolta ovat luottotiedot menneet, tase ruvella ja liikeidea hukassa. Ilkeä pankki ei anna Erkille lainaa, mutta Sipilän kasvurahasto tulee avuksi.

Antti Rinne (sd) voisi kertoa Pienyrittäjä-Erkistä, jonka valtio kouluttaa käymään ulkomaankauppaa Aasiassa. "Megatrendi, megatrendi", hokee Erkki.

Alexander Stubbin (kok) Pienyrittäjä-Erkki menestyy, koska uusien työntekijöiden koeaika pidennetään sataan vuoteen.

Perussuomalaisten Timo Soini ei tavisten käytössä opastusta tarvitse. Onhan Soinilla entuudestaan se Hesburgerin vuoropäällikkö, joka painaa pitkää päivää Kreikan tukipakettien maksamiseksi.

Kotihoidon tuen jakamisesta keskusteltaessa esille nousivat "latteäidit". Päivi Räsänen (kd) ja Juha Sipilä voisivat nostaa esille pitkää työpäivää painavan "automaattikahvi-isän", jota ei huvita olla lasten kanssa kotona: "Koska perheillä pitää olla valinnanvapaus."

Hetkinen. Evan paneelissa puheenjohtajat ovat yhtä mieltä, että Suomen kilpailukyvyn rapautumisen keskeinen syy on vuonna 2007 käyty liian kallis liittokierros. Ja sitähän edelsi eduskuntavaalikampanja, jossa kokoomuksella oli supertavis Sari Sairaanhoitaja ja tasa-arvotupo.

Ehkä on sittenkin turvallisinta, että puheenjohtajat keskittyvät ylätasoon ja vaikka niihin "hallitusohjelman viiteen strategiseen linjaukseen".

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat