Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen puolustaa TTIP-sopimusta HS:n Vieraskynä-palstalla: "Hyödyttää eurooppalaisia monin tavoin"

Pääkirjoitus
 
Jyrki Katainen ja Cecilia Malmström
PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen. Kuva: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

Euroopan unioni neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa uudesta transatlanttisesta kauppa- ja investointisopimuksesta. Tasapainoinen TTIP-sopimus hyödyttää koko EU:ta: jäsenvaltioita, eurooppalaisia yrityksiä ja kansalaisia niin työntekijöinä kuin kuluttajinakin.

Euroopan komissio haluaa kuulla avoimessa keskustelussa eri näkemyksiä ja tehdä selväksi, mitä EU haluaa sopimuksella saavuttaa ja mihin unioni ei suostu.

Neuvotteluprosessi on ollut avoimempi kuin missään aiemmassa kauppasopimuksessa. EU on julkaissut materiaalia verkossa. Olemme perustaneet riippumattoman asiantuntijaryhmän sekä tavanneet kuluttaja- ja ympäristöjärjestöjä, ammattiliittoja ja yrityksiä. Verkkokuulemisissa on selvitetty, mitä ihmiset haluavat sopimukselta.

EU:n yhdysvaltalaisille neuvottelukumppaneille toimitettavat ehdotukset julkaistaan. Ehdotukset kertovat, mitä EU haluaa sisällyttää sopimukseen. Lisäksi EU-parlamentin jäsenet saavat tutustua entistä laajemmin luottamuksellisiin neuvotteluasiakirjoihin.

Avoimuus pitää keskustelun faktoissa ja siinä, miten sopimuksesta saadaan mahdollisimman hyvä. Kun neuvottelijamme pääsevät sopuun sopimusluonnoksesta, EU-parlamentin jäsenet ja kaikkien 28 EU-maan hallitukset päättävät, hyväksytäänkö sopimus.

Ymmärrämme hyvin sopimuksen epäilijöitä, jotka haluavat suojella eurooppalaisia arvoja ja toimintamalleja. Niin mekin haluamme.

Emme suostu sopimukseen, joka heikentää elintarviketurvallisuuteen, kansanterveyteen tai ympäristönsuojeluun liittyviä normejamme tai horjuttaa lainsäädäntöjärjestelmäämme. Viranomaiset ovat vastedeskin täysin riippumattomia ja jatkavat työtään kuluttajien suojelemiseksi. EU päättää esimerkiksi geneettisesti muunnettujen organismien, kasvuhormonien tai antibioottien käytöstä elintarvikkeissa.

Emme myöskään taivu sopimukseen, joka rajoittaa EU-maiden vapautta huolehtia julkisista palveluista – kuten terveydenhuollosta ja koulutuksesta – haluamallaan tavalla. Emme päästä EU-markkinoille tuotteita, joita unionin alueella ei saa nykyisinkään myydä.

TTIP-sopimus lisää vientimahdollisuuksia ja luo uusia työpaikkoja. Vienti työllistää nykyisin EU:ssa noin 30 miljoonaa ihmistä tehtävissä, jotka vaativat usein paljon ammattitaitoa ja ovat paremmin palkattuja kuin monet muut työt.

TTIP parantaa yritystemme kilpailukykyä ja avaa niille suuremmat markkinat. Tätä kautta kuluttajahinnat laskevat ja kuluttajien valinnanvara kasvaa.

Sopimus hyödyttää etenkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Pk-yrityksillä ei välttämättä ole aikaa tai rahaa sopeuttaa tuotteitaan Yhdysvaltojen sääntöihin ja määräyksiin, jotka poikkeavat EU-säädöksistä. Haluamme helpottaa markkinoille pääsyä ja poistaa päällekkäisyyksiä.

Esimerkiksi kuopiolaisen Mega Elektroniikan kehittämä sydänkäyrän seurantalaite oli hyväksytty Euroopan markkinoille eurooppalaisten tuotevaatimusten pohjalta. Vaikka Euroopan ja Yhdysvaltain vaatimukset tällaisille tuotteille ovat samankaltaiset, Yhdysvalloissa yritys joutui käymään läpi uuden työlään ja kalliin hyväksyntäprosessin saadakseen laitteelle myyntiluvan.

TTIP-sopimus auttaa myös suojelemaan EU:n tiukkoja normeja ja tukee eurooppalaista toimintamallia globalisaation paineessa.

Eurooppalaiset ovat huolissaan maailman talouden ja politiikan muutoksista sekä konflikteista naapurialueilla. Uusien talousmahtien nousu vie maailmaa valtavasti eteenpäin, mutta EU:n vaikutusvalta hiipuu, ellemme huolehdi kilpailukyvystämme. Paikoilleen jähmettyminen ei ole vaihtoehto.

Kun vahvistamme kumppanuuttamme Yhdysvaltojen kanssa, voimme olla mallina muille ajamalla omia arvojamme ja normejamme kaupankäynnissä, työntekijöiden oikeuksien turvaamisessa ja ympäristönsuojelussa.

EU:lla on edessään suuria haasteita, ja TTIP on tärkeä osa vastaustamme niihin. Meidän on tartuttava tähän mahdollisuuteen.

Jyrki Katainen ja Cecilia Malmström
Katainen on Euroopan komission varapuheenjohtaja ja Malmström kauppapolitiikasta vastaava komissaari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat