Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankit haluavat nyt pitää kiinni vanhoista asuntolainoista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ammattimyyjät tietävät, että on helpompaa pitää vanha asiakas kuin hankkia kokonaan uusi. Se selittää hyvin OP-ryhmän torstaina julkistamaa tarjousta asuntolainojen lyhennysvapaasta. Uusia lainoja myöntäessään pankit ovat tarkkoja, jotta asunnonostaja tietää haukanneensa sopivan palan. Mutta kun korot ja lyhennykset ovat hoituneet jonkin aikaa moitteettomasti, pankin näkökulmasta laina-asiakkuus saisi jatkua pitempäänkin.

Matalat korot innostivat pitkään suomalaisia ottamaan muhkeita asuntolainoja. Kun näkymät työmarkkinoilla ja koko taloudessa ovat muuttuneet tasaisen harmaiksi, moni on alkanut pitää lainan lyhentämistä parhaana tapana kartuttaa varallisuuttaan. Kun korkomenot ovat pienet, liikenevä raha lyhentää lainan pääomaa nopeasti.

Yksittäisen perheen näkökulmasta velkataakan ripeä keventäminen on houkutteleva vaihtoehto, mutta samalla se kuihduttaa pankilta osan liiketoiminnasta. Kansantaloudenkin pyörät pyörivät hitaammin, jos raha ei päädykään palkkapussista kulutukseen.

OP-ryhmän ulostulo oli viestintätempauksena lähes yhtä näyttävä kuin äskettäinen S-ryhmän lupaus halvemmasta ruokakorista. Ruoka ja asuntolaina takaavat huomion ja saavat ihmiset liikkeelle.

Mikä sitten on osuuspankkien päätöksen vaikutus? Kaikki pankit ovat tähänkin asti tarjonneet tietyillä ehdoilla mahdollisuuden lyhennysvapaaseen. Markkinoinnissa se ei kuitenkaan ole ollut varsinainen kilpailukeino. Alhaisilla korkomarginaaleilla pankit ovat voineet hankkia uusia asiakkaita, mutta nyt painopiste näyttää olevan siirtymässä vanhoihin asiakkaisiin.

EKP:n tuore elvytysohjelma taannee sen, että markkinakorot pysyvät euroalueella matalina pitkään. Pankin kannalta olisi hyvä, jos se pystyisi säilyttämään hyvien asiakkaidensa lainat taseessaan nykyistä lyhennystahtia pitempään.

Päätyvätkö lyhennyksistä vapautuvat rahat sitten kulutukseen kansantalouden pyöriä pyörittämään? Osa saattaa hyvinkin päätyä, koska kilpailevat sijoituskohteet eivät vaikuta kovin houkuttelevilta.

Asuntolainaa on tyypillisesti ruuhkavuosia elävillä perheillä, joita saattaa houkutella ajatus pienestä aikalisästä. Sen hintana tosin on laina-ajan piteneminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat