Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työkyvyn tukemista kannattaa jatkaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eläketurvakeskuksen (ETK) torstaina julkaisema eläkkeellesiirtymisiän odote sisältää merkittävän uutisen työkyvyttömyyseläkkeistä, jotka ovat olleet yksi keskeinen syy suomalaisten lyhyisiin työuriin.

ETK:n tiedot kertovat, että viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 18 800 ihmistä eli kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ikäluokat ovat toki pienentyneet, mutta silti on huomion arvoista, että kyseessä on matalin luku 2000-luvulla.

Lasku ei johdu eläkeyhtiöiden tiukentuneesta linjasta, sillä myönnettyjen eläkkeiden lisäksi myös eläkehakemusten määrä laski.

Näin suuri muutos työkyvyttömyydessä näkyy heti keskimääräisessä eläkkeellesiirtymisiässä: se nousi 61,2 vuoteen eli korkeammalle kuin odotettiin.

Keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä tai oikeastaan sen laskennallinen odote on tärkein mittari seurattaessa työurien loppupään pitenemistä. Hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että eläkkeellesiirtymisikä olisi vuonna 2025 noussut jo 62,4 vuoteen.

Tavoitteen saavuttaminen ei ole nykytahdilla mahdotonta, jos nousu on tasaista.

Odotteen lisäksi on tärkeää seurata myös ikääntyneiden työllisyysastetta. Siitäkin tuli viime vuodelta hyviä uutisia: 55 vuotta täyttäneet ovat entistä paremmin kiinni työelämässä, sillä heidän työllisyysasteensa on noussut 60 prosenttiin. Muiden Pohjoismaiden tasoon on vielä paljon matkaa, mutta suunta on oikea.

Tehtiinkö vuonna 2017 voimaan tuleva eläkeikien nosto siis turhaan, kun vanhakin järjestelmä tuottaa vielä näin positiivisia tuloksia? Ei, koska uudistuksen tavoitteena on myöhentää vanhuuseläkeikää samassa tahdissa kuin ihmisten terveys paranee ja elinikä pitenee.

Vielä nyt eläkkeelle saa siirtyä joustavasti 63–68 vuoden iässä. Jousto tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmiset lähtevät yleisimmin vanhuuseläkkeelle heti kun pystyvät, 63-vuotiaina. Alarajasta on tullut normi, käyttäytymissääntö, joka vaikuttaa myös työnantajien ja työpaikkojen asenteisiin.

Etenkin nykyisinä taantumavuosina, kun henkilöstön vähennyksiin on painetta, työnteko normi-iän jälkeen ei ole ihan niin selvä ilmoitusasia kuin joustavaa eläkeikää luotaessa ehkä ajateltiin. Toki entistä useammat jatkoivat yli 63 vuoden viime vuonnakin, mutta valtavirrasta ei ole kyse.

Eläkeuudistuksessa sovittu uusi alaikäraja on 65 vuotta, jota kohti mennään asteittain vuosina 2017–2024. Sen jälkeen ikäraja kytketään elinajan pitenemiseen.

Työkyvyttömyyseläkkeiden tähänastinen suuri määrä on kertonut väestön sairastamisen ja huonon kunnon lisäksi myös siitä, että näitä vaivoja on ratkottu eläkepäätöksillä eikä yrittämällä saada ihminen takaisin työelämään. Työpaikoilla ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota työkykyongelmiin, eikä ongelmiin ole tartuttu ennen niiden pitkittymistä ja muuttumista pysyviksi. Työkyvyttömyyseläkkeiden kaksi pääsyytä ovat edelleenkin tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja mielenterveyden häiriöt, joihin puuttuminen ei ole helppoa.

Aina vika ei ole työpaikassa, vaan sen puutteessa. Työkyvyttömyyseläkkeille siirtyneistä osapuilleen puolet on ollut työttömänä joko yhtäjaksoisesti tai pätkittäin ennen eläkkeen alkamista – ja siis pois työterveyshuollon piiristä.

Lakiuudistuksilla on saatu parannuksia aikaan työterveyshuollossa ja työhön paluun tukemisessa. Tuoreehko sairauslomien 30–60–90-sääntö, joka määrittää säännölliset tarkistuspisteet sairauspoissaolon venyessä, alkaa toivottavasti näkyä tilastoissa.

Myönteisestä asennemuutoksesta kertoo myös se, että yhä useampi on vain osittaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Parempi olla osittain mukana työelämässä ja saada myös työterveyden palveluita kuin jäädä kokonaan pois ennen aikojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat