Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun maailman rikkain mies lyö vetoa köyhien pelastumisesta

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Viime viikolla maailman rikkain mies julisti lyövänsä vetoa. "Köyhien maiden asukkaiden elämä paranee seuraavien 15 vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historian aikana. Ja heidän elämänsä paranee enemmän kuin kenenkään muun", Bill ja Melinda Gatesin säätiö ennusti.

Gatesit vakuuttivat luottavansa ennusteeseensa yhtä lujasti kuin Microsoftin perustajat Bill Gates ja Paul Allen nuorukaisina henkilökohtaisiin tietokoneisiin. Siksi he aikovat panna kaiken peliin. Gatesit ovat luvanneet lahjoittaa ajan myötä pois koko omaisuutensa, jonka arvo on yli 80 miljardia dollaria.

Gatesin säätiö ennustaa, että 15 vuoden kuluttua lapsikuolleisuus on pienentynyt, useita sairauksia on voitettu, Afrikka ruokkii itsensä, maailman köyhät hyödyntävät mobiilipankkeja ja tietokoneohjelmat ovat mullistaneet koulutuksen.

"Kun synnyin, useimmat maailman maat olivat köyhiä. Seuraavien kahden vuosikymmenen aikana epätoivoisen köyhistä tulee poikkeuksia. Miljardit ihmiset on silloin nostettu köyhyydestä. Minusta on suorastaan uskomatonta, että kaikki tämä on tapahtunut minun elinaikanani", Bill Gates sanoi esitellessään säätiönsä raporttia.

Uskomatonta se on minustakin. Vaikka olen muutaman vuoden Bill Gatesia nuorempi, katsoimme varmaan samoja uutisfilmejä Afrikan nälänhädästä. Turvonneet vatsat, kärpästen peittämät silmät, ei niitä kuvia voi unohtaa.

Eikä kurjuus tuntunut olevan katoamassa vaan leviämässä. Luonnonvarojen loppumisen, saastumisen ja ydinaseiden uskottiin viimeistelevän ihmiskunnan perikadon.

Mutta nyt tämä! Missä on bileet?

Kuulinko jonkun epäilevän Bill Gatesia? Jospa vedonlyönti on miljardöörin kikka myydä Microsoftin ohjelmia afrikkalaisille?

Gatesin optimismia tukee kuitenkin vahva näyttö. Maailmanpankin ekonomisti Branko Milanović on pitkään tutkinut ihmisten tulojen kehitystä eri puolilla maailmaa.

Hän julkaisi pari vuotta sitten raportin, jossa vertailtiin ostovoimatasoitettujen palkkojen kehitystä vuosina 1988–2008. Koska raportti ei ilmestyessään ollut varsinainen etusivun uutinen, kannattaa ehkä hieman kerrata.

Totta, rikkaat olivat rikastuneet. Maailman rikkaimman yhden prosentin tulot olivat nousseet 60 prosenttia. Mutta vielä enemmän olivat nousseet maailman keskivertopalkansaajan tulot. Berliinin muurin kaatumisen jälkeen hän oli saanut 80 prosentin palkankorotuksen.

Mutta myös ihmiskunnan köyhimmän kolmanneksen palkat olivat nousseet peräti 40–70 prosenttia – lukuun ottamatta kaikkein köyhintä viittä prosenttia, joka kituuttaa yhä henkiinjäämisrajalla. He ovat niitä, joiden Gatesit uskovat pääsevän jaloilleen seuraavien 15 vuoden aikana. Milanovićin mukaan ihmiskunnan tuloerot olivat 2000-luvulla pienentyneet ensimmäistä kertaa 150 vuoteen.

Kuka tuo kuoharit?

Kuulinko jonkun kysyvän, kuka ihmeen Milanović? Hän on tutkija, jota Paul Krugman suositteli syksyllä The New York Timesissa. Mistään taloushaukasta ei siis ole kysymys. Silti Milanović asettaa nykyvasemmistolle kiusallisia kysymyksiä.

Vasemmisto sai piristysruiskeen 1960- ja 1970-luvuilla, kun vanha työväenaate yhdistyi opiskelijoiden uusiin ajatuksiin. Työläisille palkankorotuksia ja afrikkalaisille kehitysapua, ajateltiin.

Altavastaajien solidaarisuus taisi olla illuusio jo silloin, nyt se ainakin on. Maailman köyhien kivutessa ylöspäin länsimaiden köyhät ja keskiluokka ovat polkeneet paikallaan. Mutta siitähän on jo paljon puhuttu, kiitos esimerkiksi Thomas Pikettyn, joka on tutkinut tulonjakoa länsimaiden sisällä.

Ihmiskunnan tulokäyrä muistuttaa Milanovićin mukaan kaksikyttyräistä kamelia: rikkaat ja köyhät ovat vaurastuneet, välissä on kuoppa. Sieltä löytyy se katkera joukko, joka nyt lipuu perinteisistä vasemmistopuolueista kohti populisteja ja kansallismielisiä.

"Työläisten solidaarisuus on yksinkertaisesti kuollut, koska ei ole enää sellaista asiaa kuin kansainvälinen proletariaatti. Siksi meidän maailmamme on selvästi ei-marxilainen maailma", Milanović toteaa.

Voisiko se sitten olla gatesilainen maailma?

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat