Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehottomuuden läski siirtyilee

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Moderni tietoyhteiskunta kuulemma lisää tuottavuutta. Ja tuottavuus tuo kasvua.

Katin kontit. Joskus järjestelmä toimii niin, että yhden tuottavuutta kasvatetaan lisäämällä toisen tuottamattomuutta. Tehottomuuden raskas läski vain vaihtaa paikkaansa.

Kannettava tietokone alkoi kiukutella. Takuu oli voimassa.

Ennen vanhaan otettiin rikki mennyt laite kainaloon ja vietiin kauppaan takaisin. Kauppias sanoi "jaa", käänteli pakettia ja pani sen tiskin alle. Sieltä sen sai parin viikon kuluttua takaisin.

Nyt piti soittaa kyseisen merkin palvelunumeroon. Nuori mies kertoi, mitä pitää tehdä, jotta käyttäjä saisi vian korjattua itse. Mikäs siinä, mutta kun etukäteen ei aina tiedä, korjautuuko se omin voimin. Tietoihminen linjan toisessa päässä kertoi, että yrittää pitää silti. Jos kone menee takuukorjaukseen ja käy ilmi, että vika olisi ollut itse korjattavissa, koneen korjauksesta tulee muhkea lasku.

Puoli vuorokautta meni raplatessa. Auringon läikkä lattialla kulki ja kulki, tietokone poisteli ja lataili ohjelmia. Välillä kone virkosi kysymään, mitä seuraavaksi. Kauas ei päässyt, kun uusia kysymyksiä tuli. Onneksi jääkaapissa oli ruokaa. Kun läikkä oli kadonnut, kone sanoi tervetuloa, ja se toimi.

No eiköhän tullut toinenkin vika.

Taas soitto palveluun. Nyt nuori mies uskoi, että tämä vika ei ole itse korjattavissa. Hän antoi pitkän numerosarjan ja nettisivun osoitteen. Oli avattava sivu, täytettävä lomake ja syötettävä sinne saamani numerosarja. Lisäksi olisi etsittävä jostain koneen alkuperäinen paketti ja paketoitava laite sinne. Muukin paketti kävisi, mutta jos laite rikkoutuisi matkalla, ongelma olisi minun.

Paketti löytyi lopulta. Asioituani nettisivulla sähköpostiin kolahti tieto, että korjauspyyntö on hyväksytty ja että parin vuorokauden kuluessa tulee kuljetusfirmalta sähköpostia. Rahtikirjat tulivat. Täytin, liimasin pakettiin ja soitin kuljetusfirmaan. Haku seuraavana päivänä kotoa kello 13–16. Työaikana siis. Noutaja tuli 2,5 tunnin odotuksen jälkeen ja vei koneen Ruotsiin korjattavaksi.

Sama toisin päin joskus: kotiin odottelemaan palautusta työajalla.

Takuukorjauksen työaikaa oli otettu minulta ja työnantajaltani. Korjaaja oli syönyt minun jääkaapistani. Autot olivat kulkeneet ja polttoaine palanut.

Tuli ikävä tuottamattoman maailmanajan tehokasta "jaata".

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat