Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ja lännen välirikko on paljon Ukrainaa suurempi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime vuosina Naton ministerikokousten yhteydessä on järjestetty edelleen myös Naton ydinsuunnitteluryhmän kokouksia. Niiden sisältö on salainen, mutta ilmeisesti salattavaa on ollut aika vähän.

Osa jäsenmaista on halunnut päästä eroon noin sadasta Naton voimavaraksi osoitetusta vanhasta Yhdysvaltain ydinpommista, jotka on sijoitettu muun muassa Saksaan ja Turkkiin. Pääosa jäsenistä on kuitenkin halunnut säilyttää ne osana ydinpelotetta, jonka selkärankana ovat Yhdysvaltain varsinaiset ydinaseet.

Tilanne oli muuttunut merkittävästi, kun ydinsuunnitteluryhmä kokoontui Brysselissä torstaina, Naton puolustusministerikokouksen alkaessa. Ydinaseet ovat palanneet yhdeksi epävarmuustekijäksi Venäjän ja lännen suhteissa.

Venäjän vanhojen strategisten TU-95-pommikoneiden lennot Itämerellä, Pohjanmerellä ja myös Englannin kanaalin yllä ovat yksinomaan Venäjän keino kalistella ydinaseitaan. Sama pätee pienemmässä määrin myös Venäjän ilmoituksiin Iskander-ohjusten käyttöönotosta muun muassa Kaliningradissa.

Länsimaat joutuvat pitkän tauon jälkeen arvioimaan ja analysoimaan Venäjän ydinaseoppia. Julkisuuteen tullut johtopäätös on, että Venäjän kynnys käyttää ydinaseita on laskenut. Tämä ei ole vielä lisännyt ydinaseiden käytön riskiä ratkaisevasti. Kyseessä on kuitenkin Ukrainan kriisistä lähtöisin oleva uusi epävarmuustekijä, joka ei korjaannu nopeasti, vaikka tuoreet ja tervetulleet diplomaattiset ponnistelut Ukrainan sotatoimien lopettamiseksi onnistuisivat.

Ydinaseiden paluu politiikan välineeksi ei jää ainoaksi Ukrainan kriisin pitkäaikaiseksi seuraukseksi.

Yhdysvallat ja läntinen Eurooppa ovat tähän asti tehneet selväksi, etteivät ne puutu taisteluihin Itä-Ukrainassa sotatoimilla. Venäjä voi vetää siitä väärät ja itselleen liian edulliset johtopäätökset.

Ukrainan kriisi on muuttanut Naton lisäksi muutakin läntistä Eurooppaa niin, että Venäjän uhan torjunnasta on tullut turvallisuus- ja puolustuspolitiikan hallitsevin aihe pitkäksi aikaa.

Tilanne voi myös yhä huonontua.

Jos uusin diplomatian kierros johtaa taas vain Venäjän sotatoimien kiihtymiseen Itä-Ukrainassa, monessa maassa saatetaan arvioida aseapua Ukrainalle nykyistä myönteisemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat