Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokakaupan kilpailu suosii nyt pienempiä myymälöitä

Pääkirjoitus
 
Kyösti Arovuori

Tärkein syy ruuan viime aikojen hinnanlaskuun Suomessa on markkinatilanteen muutos.

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan ruuan hinta kääntyi Suomessa laskuun toukokuussa 2014. Elintarvikkeiden keskimääräiset hinnat laskivat vuonna 2014 puoli prosenttia edellisen vuoden hintatasoon verrattuna.

Julkisessa keskustelussa ruuan hinnanlasku huomattiin vasta tämän vuoden tammikuussa, kun Suomen päivittäistavarakauppaa johtava S-ryhmä kertoi laskevansa tiettyjen elintarvikkeiden hintoja.

Ruuan kuluttajahintojen lasku on ollut Suomessa harvinaista. Vuosittaisessa vertailussa elintarvikkeiden hinnat ovat lähihistoriassa laskeneet vain kahdesti: vuonna 2010 edellisvuonna toteutetun elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamisen seurauksena ja vuonna 1995 Suomen liityttyä Euroopan unioniin.

Normaalisti toimivilla markkinoilla hintoja ei tällä tavoin nosteta ja lasketa: yleensä hinnat nousevat ja laskevat markkinoiden kysynnän ja tarjonnan suhteessa tapahtuvien muutosten seurauksena.

Suomessa elintarvikealan toiminta on ollut kaukana vapaiden markkinoiden hinnanmuodostuksesta. Tähän ovat vaikuttaneet kaupan rakenteen pitkän aikavälin kehitys, kilpailun puute ja kuluttajien käyttäytyminen.

Nyt toteutunutta ruuan hinnanlaskua on selitetty kuluttajien heikentyneellä ostovoimalla, kaupan rakenteilla, kiristyneellä kilpailulla ja verkkokaupan kasvulla. Tärkein syy on kuitenkin markkinatilanteen muutos. Sen seurauksena elintarvikeketjun kustannuksissa toteutunut kehitys siirtyy kuluttajahintoihin. Hintojen nostamisen sijaan kauppa hakee nyt uutta kasvua pyrkimällä lisäämään myyntimääriä.

Ruuan hinta on noussut Suomessa selvästi kuluttajien ostovoimaa nopeammin. Kuluttajat reagoivat hintojen nousuun hintateorian mukaisesti: hintojen noustua elintarvikkeiden myynti kääntyi laskuun ja kuluttajat alkoivat ostaa aiempaa edullisempia tuotteita. Erityisesti tämä vaikutti päivittäistavarakauppaan, joka ei enää vuoden 2010 jälkeen ole juuri pystynyt kasvattamaan osuuttaan kotimaisen elintarvikeketjun rahavirroista.

Kaupan kannalta hinnanlasku ei nykyisessä markkinatilanteessa ole kovin järisyttävää, koska elintarvikeketjun kustannukset ovat pienentyneet. Maatalouden tuottajahinnat ja energian hinta ovat laskeneet. Palkankorotukset ovat olleet kahden viime vuoden aikana lähinnä nimellisiä. Myös kasvava tuonti vahvistaa kaupan asemaa suhteessa kotimaiseen elintarviketeollisuuteen.

Hinnanalennusten kohdistuminen hypermarketteihin paljastaa kaupan rakenteellisen ongelman. Laajojen valintamyymälöiden eli hypermarkettien rakentamisesta ja ylläpitämisestä on tullut 2000-luvulla S-ryhmän ja Keskon välinen kamppailu. Suomessa on runsaat 3 000 päivittäistavaramyymälää, joista näiden kahden keskusliikkeen hypermarketteja on 144. Vuonna 2013 niiden osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä oli 27 prosenttia.

Suurten kauppakiinteistöjen idea on, että ruokaostosten yhteydessä tehdään myös muut hankinnat. Verkkokaupan nopeasta kasvusta huolimatta internetissä tehdään yhä vähän ruokaostoksia, kun ruuan verkkokauppaa verrataan perinteiseen ruokakaupassa asiointiin.

Hypermarketeissa on elintarvikkeiden lisäksi kaupan muun muassa vaatteita, kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa. Näitä erikoistavaroita myydään verkossa selvästi enemmän kuin elintarvikkeita.

Nykyisin kuluttaja voi helposti tehdä ruokaostokset lähimarketissa ja hakea samalla verkkokaupasta tilaamansa erikoistavarakaupan tuotteet Postin tai Matkahuollon palvelupisteestä. Nykyisin nämä palvelupisteet sijaitsevat usein lähimarketin yhteydessä.

Ruuan hinnanalennusten kohdistaminen hypermarketteihin on viimeinen yritys houkutella kuluttajat tekemään muutkin hankinnat ruokaostosten yhteydessä.

Verkkokaupan vaikutus ruokakauppaan on ainakin toistaiseksi välillinen mutta merkittävä. Hypermarkettien aika näyttää olevan ohi.

Kaupan kilpailusta tulee nyt entistä selvemmin hypermarketteja pienempien valintamyymälöiden välistä. Tämä kiristää kotimarkkinoiden kilpailua, koska tässä sarjassa Suomen markkinoilla on kahden sijaan neljä valtakunnallista ketjua.

Kyösti Arovuori
Kirjoittaja on maatalousekonomisti Pellervon taloustutkimuksessa (PTT).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat