Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystäväni kreikkalainen

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Opiskelin 2000-luvun alussa vuoden Belgiassa. Sattuma toi asuntolassa seinänaapurikseni ikäiseni kreikkalaisen.

Ensimmäisiä havaintojani naapurini opiskelija-arjesta oli, ettei hänen isoäitinsä uskonut Belgian ruokakauppoihin. Isoäiti lähetti asuntolaan pahvilaatikoittain omatekoista oliiviöljyä 1,5 litran muovipulloissa, koska "Belgiasta ei ehkä saa kovin hyvää".

Vuoden ajan jaoimme arjen hyvinä ja huonoina päivinä. Puhuimme elämästä, miehistä, muodista ja politiikasta. Itse palasin lopulta Suomeen, naapurini jäi Keski-Eurooppaan.

Vuosien varrella yhteydenpitoon hiipi elämän vakavoituminen ja toisen kotimaan täysi romahdus. Muodin sijaan on puhuttu työn vaatimuksista, perheestä ja lähipiirin sairauksista. On käsitelty korruptiota, uusnatseja ja lainatakuita.

Talousuutiset ovat kääntyneet konkreettisiksi kysymyksiksi: Miten vanhempasi voivat? Oletko käynyt kotona, mitä sinne kuuluu?

Olen miettinyt, mitäköhän ajattelisin Kreikan taloudesta, jos minulla ei olisi ollut tätä sattuman tuottamaa ihmissuhdetta. Olisivatko mielipiteeni kreikkalaisista toiset, jos olisin vain lehtitietojen ja -kommenttien varassa?

Mitä etäisempi ja persoonattomampi jokin asia tai ihmisryhmä on, sitä helpompi siitä on yleensä muodostaa poliittinen mielipide. Syyttäkööt siellä vain itseään, itsehän poliitikkonsa valitsivat!

Sama koskee kärkeviä asenteita kotimaisistakin ilmiöistä: jos niihin liittyvät ihmiset eivät ole osa omaa arkea, mielipiteistä tulee nopeita heittoja. Ai syrjäseuduilla ei ole palveluja? No mitäs asuvat maalla, muuttakoot kaupunkiin! Työttömienkö muka vaikeaa löytää työtä? Miksi eivät hae ahkerammin! Ja niin edelleen.

Kreikkalainen ystävä ei ole muuttanut sitä, että mielestäni valtion kuuluu maksaa lainansa. Mutta mielipide syntyy epävarmasti ja vaivalloisesti. En ole niin varma, mitä asioille lopulta pitäisi tehdä.

Yhtä lailla kuka tahansa voi muuttua epävarmaksi, kun nyt pitäisi päättää Suomea koskevista säästöistä. Ei olekaan niin helppoa vaatia tiukkoja toimia, jos säästöt koskevat kaukaisen maan sijaan läheisiä ystäviä, oma lapsia tai vanhempia (tai omaa vaalipiiriä). Löytyy helpommin perusteluja sille, miksi juuri tätä tai tuota päätöstä ei pitäisi tehdä.

Vai kuinka moni meistä sanoo nyt ennen eduskuntavaaleja itselleen: "Syytetään nyt vain ongelmista itseämme, omapa oli vika"?

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat