Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki haluavat keskustan Juha Sipilän kaveriksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on monipuoluejärjestelmä. Hallituksessa ei ole yhtä dominoivaa puoluetta ja muutamaa sitä tukevaa pienempää samanhenkistä ryhmää. Tarvitaan vähintään kaksi suurta puoluetta ja riittävä määrä pienempiä. Hallitusta ei muodosteta vasemmisto–oikeisto-akselilla.

Monipuoluejärjestelmästä voisi kuvitella seuraavan, että kaikki kilpailevat kaikkia vastaan. Puolueilla on kuitenkin tapana valita pääkilpailijansa tai -vastustajansa.

Luulisi, että tänä keväänä useimpien puolueiden pääkilpailija olisi gallupsuosikki keskusta ja että keskustan linjauksille esitettäisiin vaihtoehtoja. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Syitä on ainakin kaksi.

Ensinnäkin keskustan tähänastisista linjauksista on vaikea saada selkoa, sen verran yleisellä tasolla ne pyörivät.

Toiseksi, mikä vielä tärkeämpää, keskustaa ei enää kukaan näissä vaaleissa haasta. Normaalitilanteessa kaikki varteenotettavat päähallituspuolueeksi pyrkivät haastaisivat juuri gallupykkösen politiikan. Nyt keskustan suosio kyselyissä on niin ylivoimaista, että kaikki pitävät puheenjohtaja Juha Sipilää itsestään selvänä pääministerinä. Tulevaa pääministeriä ei ehkä ole kovin viisasta ärsyttää, mikäli mielii mukaan hallitukseen.

Niinpä kohteet on etsittävä muualta. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton runsaan viikon takaisessa puheenjohtajatentissä pääministeri Alexander Stubb (kok) oli kiivaimmin valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) kimpussa ja sama toisin päin. Sipilää Stubb sen sijaan oikein liehitteli. Pääministeri toisti moneen kertaan, kuinka hän on oppositiopuolueen puheenjohtajan kanssa samaa mieltä asioista. Viime viikolla tosin kohteet olivat vaihtaneet paikkaa: Elinkeinoelämän valtuuskunnan pääministeripaneelissa Stubb toisinaan kehui Rinnettä ja haastoi Sipilää.

Eipä demareistakaan ole viime aikoina kuulunut kritiikin sanaa keskustan suuntaan. Ainakin kokoomus on pannut asian – ehkä hivenen mustasukkaisena – merkille.

Samanmielisten joukkoon ilmoittautui viime viikonvaihteessa myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Vihreät ja keskusta ovat Niinistön mukaan samaa mieltä muun muassa perustulokokeilusta ja biotaloudesta.

"Meillä on itse asiassa paljonkin yhteistä keskustan kanssa", Niinistö sanoi toimittajille (Yle 31. 1.). Hän myös kohotti ovelasti puolueensa uuteen kokoluokkaan toteamalla, että Suomessa on vain yksi suuri puolue ja suuri joukko keskisuuria. Näin Niinistö yritti kohottaa vihreät varteenotettavaksi hallituspuolueeksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäkikään ei sulje pois yhteistyötä keskustan kanssa. Vuodenvaihteen tienoilla hän kirjoitti Kansan Uutisissa, että kansanrintama on täysin realistinen hallitusvaihtoehto. Kansanrintamalla tarkoitetaan politiikan perinnesanastossa keskustan, vasemmistopuolueiden, kenties Rkp:n ja miksei vihreidenkin muodostamaa hallitusta.

Luonnollisesti kaikki puheenjohtajat uskovat ainakin julkisesti vaalivoittoon. Keskustan lisäksi kokoomus, Sdp ja ehkä perussuomalaisetkin tavoittelevat ykköspaikkaa vaaleissa. Vaalien kiivain taisto käytäneen siitä, yltääkö kakkoseksi kokoomus vai Sdp ja kuinka suuri ero niiden kahden välille muodostuu.

Kristillisdemokraatteja ja keskustaa yhdistävät ainakin perhekeskeiset arvot. Rkp taas on tarvittaessa samaa mieltä minkä tahansa pääministeripuolueen kanssa.

Keskustalla on siis runsaasti vaihtoehtoja, joista valita hallituskumppanit. Ohjelmallisiin erimielisyyksiin hallituspohjaa tuskin saadaan hajoamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat