Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusohjelmaluonnoksista näkee puolueiden tavoitteita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kokoomus julkisti perjantaina oman versionsa "strategiseksi hallitusohjelmaksi". Keskusta julkaisi omansa runsas viikko sitten. Sdp julkaisi yleisluonteiset vaalitavoitteensa jo viime vuoden puolella.

Sekä keskustan että kokoomuksen ohjelmissa on viisi keskeistä otsikonomaista tavoitetta. Sellaisenaan ne ovat varsin ympäripyöreitä, joten ne vaativat tarkennuksia.

Konkreettisimmillaan kokoomuksen strateginen vaaliohjelma on esittäessään keinoja työn tarjonnan lisäämiseksi. Useimmat ehdotukset on tosin kuultu pitkin talvea.

Puolue sovittaisi yhteen sosiaaliturvaa ja verotusta niin, että käteen jäisi pienituloisilla aina vähintään puolet palkasta. Työaikasäännöksiin kokoomus esittää lisää joustoa ja työelämässä ylipäätään enemmän paikallista sopimista.

Puolueiden hallitusohjelmaluonnokset parantavat äänestäjien kuluttajansuojaa. Niistä näkee puolueiden tavoitteita siinä tapauksessa, että puolue pääsee hallitukseen, ja niihin voi palata myös vaalien jälkeen.

Sellaisenaan luonnoksia ei kuitenkaan pidä nielaista, sillä suurikaan puolue ei Suomessa muodosta hallitusta yksin. Hallitusohjelma on aina useamman puolueen kompromissi, neuvottelutulos.

Esimerkiksi kokoomuksen tavoitteita työn tarjonnan lisäämiseksi saattaisi olla vaikea sovittaa yhteen Sdp:n tavoitteiden kanssa. Tosin ei näytä todennäköiseltä, että Sdp ja kokoomus jatkaisivat yhdessä hallituksessa vaalien jälkeen.

Ei olisi ollenkaan pahasta, jos hallitusohjelmasta tulee lyhyempi ja yleisluonteisempi kuin Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ohjelma. Mutta se olikin yksityiskohtaisuudessaan poikkeus. Viidellä otsakkeella tai iskulauseella ei hallitusohjelmasta kuitenkaan selviä.

Äänestäjien kuluttajansuojaa lisäisi vielä, jos puolueet esittäisivät konkreettisia keinoja siihen, miten julkinen talous saadaan tasapainoon, eli lyhyesti sanottuna leikkauslistat. Toistaiseksi puolueet ovat tyytyneet luettelemaan, mistä ainakaan ei saa leikata.

Yleisesti ottaen voisi sanoa, että vähän vähemmilläkin ohjelmilla saattaisi vaaleissa tulla toimeen. Puolueet yrittävät saada erilaisilla ohjelmanjulkistuksillaan julkista huomiota ja kohokohtia pitkään vaalikampanjaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat