Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU saa tilaisuuden irrota taantumasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hintojen alentuminen näyttää toimivan Euroopan taloudessa kuin mauste ruuassa. Kun deflaatiolla maustaa sopivasti, saa hyvän lopputuloksen. Hiemankin liikaa, ja pilalle menee.

EU-komissio julkisti torstaina talouskatsauksensa. Siinä arvioidaan pitkästä aikaa näkymien muuttuvan valoisammiksi. Ei paljon, mutta raaka-aineiden ja energian hinnan lasku auttaa.

Komission ennusteessa olennaista ei ole muutaman kymmenesosan korjaus parempaan suuntaan aiempaan ennusteeseen verrattuna vaan se, että kasvua arvioidaan kertyvän kaikissa EU-maissa jopa niin, että bruttokansantuotteeseen suhteutetun julkisen velan määrä koko alueella pienenee.

Aina finanssikriisistä näihin aikoihin saakka kasvuarvioiden etumerkit ovat vaihtuneet Euroopan maiden rajoilla.

Pääsyynä muutokseen on energian hinnan lasku. Öljyn hinta on pudonnut puoleen puolessa vuodessa.

Työntöapua tullee euron arvon laskusta myöhemmin. Samoin myönteistä vaikutusta kertynee Euroopan keskuspankin (EKP) päätöksestä, jonka mukaan EKP työntää valtavalla velanosto-ohjelmalla rahaa voitelemaan talouden rattaita.

Voi olla, että rahalaitoksilla on vihdoin taseet vaaditussa kunnossa, ja ne yrittävät siirtää rahatyöntöä eteenpäin. Tästä käyvät esimerkiksi Suomessa toimivat pankit, jotka tekevät kaikkensa, jotta asiakkaat eivät lyhentäisi nyt lainojaan vaan törsäisivät sen kaupoissa.

Olennaisempaa on kuitenkin, siirtävätkö rahaa eteenpäin ne pankit, jotka toimivat kriisimaissa. Niissä erityisesti yrityslainoitus on ollut kitsasta.

Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat parin viime viikon aikana julkistaneet osavuosikatsauksiaan. Perusmaku on laimeahkon kelvollinen.

Tosin tulosta on tehty edelleen toimintaa tehostamalla, ei liikevaihtoa kasvattamalla.

Toinen murheellinen seikka yritysten tekemisissä on se, että investoinnit ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta jäissä. Tulosta tehdään piiskaamalla vanhaa savuavaa konetta.

Liikevaihdon kasvattamisen vaikeudet ja investointien vähäisyys heijastuvat osinkopäätöksiin. Osingot ovat monessa yrityksessä välttävästä tuloksesta huolimatta kasvussa – luultavasti juuri siksi, että yhtiöt eivät oikein keksi mitään järkevää käyttöä rahalleen. Tai sitten yhtiöiltä puuttuu uskallusta ja näkemystä, mikä johtaa joskus omistajien lepyttelyyn liiketoiminnan kehittämisen kustannuksella.

Jos komissio on mitannut reaalitalouden tilan oikein, johtopäätös on, että juuri nyt Euroopalle tarjotaan mahdollisuutta kiskoa itseään irti pitkästä ja tahmeasta taantuman jaksosta.

Ulkopuolellakin on tarttumapintaa. Yhdysvaltain kasvu on jo melko vakaata.

Kiinan kasvu hidastuu, mutta todennäköisesti päättäjät tulevat korjaamaan suuntaa keventämällä hieman rahapolitiikkaa, jota he aiemmin hieman kiristivät päästääkseen kasvavasta asunto- ja osakekuplasta ilmaa.

Euroopassa kansalliset talouspolitiikat tulisi virittää siten, että ne keräisivät heikon tuulenvireen purjeisiinsa. Yhtä ja yhtenäistä ratkaisua ei ole. Vaikka on eletty euroaikaa, taloudet poikkeavat toisistaan.

Esimerkiksi Kreikka tarvitsisi jo kiihtyneen talouskasvunsa ylläpitämiseen taloutensa avaamista ja modernisoimista – eli päinvastaisia ratkaisuja kuin maan nykyhallitus tekee. Ja jos etelässä kilpailukyky jo korjautuu ja rahahanan avaaminen suuremmalle auttaa, niin Suomessa ratkaisut eivät ole samoja. Rahoituksen saaminen ei ole pullonkaula, mutta heikko kilpailukyky on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat