Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paradoksien opetukset

Pääkirjoitus
 
Lauri Malkavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n liitepäällikkö.

Ensimmäiset filosofit kehittelivät antiikin Kreikassa paradokseja. Näin he osoittivat, kuinka järkevä ajattelu voi johtaa järjenvastaiseen lopputulokseen.

Tunnetuin "esisokraattisen ajan" filosofeista oli Zenon, ja tunnetuin hänen paradokseistaan oli tarina Akhilleuksesta ja kilpikonnasta.

Akhilleus oli aikansa mestarijuoksija, ja hän joutui kerran kilpasille kilpikonnan kanssa. Kilpikonna tunnettiin hitaudestaan, ja sille annettiin siksi etumatkaa.

Kisa alkoi. Akhilleus ryntäsi juoksuun ja saavutti pian sen paikan, josta kilpikonna oli lähtenyt. Kilpikonna oli kuitenkin tällä välin edennyt hieman pidemmälle. Kun Akhilleus saavutti sen paikan, jossa kilpikonna oli hetkeä aiemmin ollut, kilpikonna oli taas edennyt hieman kauemmaksi. Näin jatkettiin, eikä Akhilleus siis koskaan voinut saavuttaa kilpikonnaa. Hän hävisi juoksukilpailun.

Zenon pohti myös, miten jousella oli mahdollista ampua.

Jousiampuja vapauttaa nuolen, ja se lentää kohti maaliaan. Jokaisella yksittäisellä hetkellä nuolen täytyy kuitenkin olla jossakin paikassa – ja vain yhdessä paikassa – eli se on liikkumaton. Näin ei ole mahdollista, että nuoli lentäisi.

Antiikin ajoilta tunnetaan kymmeniä paradokseja, ja filosofit ovat esittäneet niihin ratkaisuja vuosisatojen ajan. Paradoksit vaikuttivat logiikan syntyyn ja matematiikan kehitykseen.

Theseuksen laivasta kertova paradoksi ei ole Zenonin, mutta sekin on kiehtova.

Laiva lähti satamasta ja joutui myrskyyn. Sen kyljestä irtosi lauta, joka korvattiin merenkäynnin tyynnyttyä toisella. Laiva joutui uusiin myrskyihin, ja siitä irtosi lisää osia, jotka taas korvattiin.

Laiva jatkoi matkaansa, kunnes jokainen sen osa oli vaihdettu.

Laivasta irronneet osat puolestaan ajautuivat rannalle, ja siellä niistä koottiin täsmälleen alkuperäisen mukainen laiva.

Kuitenkin merellä purjehtiva laiva oli edelleen Theseuksen laiva, ja sen alkuperäisistä osista koottu täydellinen kopio oli jokin aivan toinen laiva.

Miksi tällainen katsaus antiikin paradokseihin? En minä tiedä.

Pikajuoksija häviää kilpikonnalle, nuoli jää ilmaan ja laiva on sama, vaikka kaikki sen osat on vaihdettu. Jotenkin nuo yli kahdentuhannen vuoden takaiset tarinat ovat tulleet mieleen nykyisen hallituksen vaiheita seuratessa.

Lauri Malkavaara lauri.malkavaara@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat