Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pykälät eivät takaa valtaa edes hallitukselle

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Vuosia kestänyt perustuslakiuudistus synnytti Suomessa käsityksen, että lakikirjasta voi lukea, kenen käsissä valta on. Todellisuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi.

Presidentin kulloistakin asemaa ulkopolitiikassa on aina perusteltu lain pykälillä, mutta todellisuudessa tilanne Suomen lähialueilla, sisäpoliittinen asetelma ja persoonat ovat heiluttaneet presidentin asemaa ylös ja alas.

Työmarkkinajärjestöjenkin asema tosiasiallisessa päätöksenteossa on perustunut siihen, että heikot hallitukset ovat antaneet niille tilaa. Kolmikanta on vahvistunut sillä, että se on etsinyt ratkaisuja.

Jos lukisi vain lakikirjaa, valtaa ei pitäisi olla markkinavoimilla eikä oikeastaan edes puolueilla.

Hallituksen nousu politiikan veturiksi on kestänyt vuosikymmeniä. Nyt ministerillä olisi kyllä perustuslaki selkänojanaan, mutta käytännön elämässä se ei riitä.

Valtaa käyttääkseen hallituksen pitäisi ensiksi tietää, mitä se haluaa. Sen jälkeen sen pitäisi pystyä tekemään tarvittavat päätökset.

Päättyvä vaalikausi on osoittanut, että edes alun perin kuuden puolueen levyinen hallituspohja ei riitä, jos puolueiden jännitteet heikentävät halua tai kykyä.

Pelastukseksi on tarjottu uudenlaista tapaa tehdä hallitusohjelma. Puolueille tuntuu sopivan malli, jossa ne ennen hallituksen nimittämistä sopivat strategisista tavoitteista. Varsinaisen toimintasuunnitelman hallitus tekisi alkutaipaleellaan.

Kuulostaa periaatteessa hyvältä: isot ja pienet asiat erikseen, samoin kuin tavoitteet ja keinot.

Käytännössä edessä voi olla uudenlaisia ongelmia. Tähänastinen tapa käydä hallitusneuvotteluja on perustunut siihen, että aluksi sovitaan ohjelman sisältö ja myös sen hankalat kohdat ja vasta sen jälkeen päätetään, mikä puolue ottaa jonkin ministerinsalkun ja kuka sitä ryhtyy kantamaan.

Uudessa mallissa järjestys on toinen. Yleisen tason ohjelmapaperin hyväksymisen jälkeen jaetaan paikat. Kun päästään keinoihin ja yksityiskohtiin, jokaisella tontilla on jo ministeri, joka voi ryhtyä mustasukkaisesti puolustamaan reviiriään.

Ongelma ratkeaisi tietysti sillä, että vaihtoehtoiset ohjelmat olisi tehty jo ennen vaaleja, jolloin äänestäjät pääsisivät ratkaisijan paikalle. Se kuitenkin edellyttäisi kiveen hakattuja vaihtoehtoja hallituspohjaksi, mikä sopii huonosti suomalaiseen moninapaiseen puoluekenttään.

Politiikan konkarit tosin sanovat, että yksikään puolue ei uskalla lähteä hallitukseen, jonka ohjelmasta on tiedossa vain tiivis luonnehdinta yleisistä tavoitteista. Johonkin pitää kirjata ikävät tai omalta kannalta tärkeät ratkaisut – jos ei muualle niin salaiseen lisäpöytäkirjaan.

Pelkkä hallituskauden töiden suunnittelu ei riitä, vaan hallituksen pitää myös pystyä viemään suunnitelmansa päätöksentekoon asti. Siihen eivät auta perustuslain pykälät tai hallitusohjelman uusi rakenne, jos puolueet pohtivat strategian sijaan lähinnä taktiikkaa.

Miltä seuraavan hallituksen ohjelma sitten saattaisi näyttää? Tehdäänpä arvaus.

Aloitetaan muodosta: mitta olisi todella tiivis, puolitoista liuskaa.

Aivan aluksi täytyisi vakuuttaa ulkopolitiikan jatkuvuutta, valppautta ja yksituumaisuutta, koska maailmantilanne on niin arvaamaton.

Pääpaino olisi kuitenkin talousasioissa. Hallituksen tärkein tavoite olisi tukea vientiponnistuksia. Julkinen talous täytyy laittaa kuntoon. Yrityksiä pitäisi kannustaa kasvamaan ja uudistumaan. Työpaikkojen toivossa pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta pitäisi lisätä.

Olisi hyvä myös muistuttaa, että yhteiskunta tarvitsee enemmän oikeudenmukaisuutta ja hallinto tehokkuutta. Tutkimusta pitäisi lisätä ja pienituloisten asemaa parantaa.

Asuntoja tarvittaisiin lisää, jotta hinnat eivät karkaisi käsistä. Sosiaaliturvan pitäisi myös olla yhdenveroinen kaikille väestöryhmille.

Kuulostaako tutulta? Tämä luettelo löytyy jo pääministeri Rafael Paasion (sd) laajapohjaisen hallituksen ohjelmasta vuodelta 1966.

Puolen vuosisadan takaisesta paperista voi myös oppia, että suuristakaan ratkaisuista ei tarvitse jaaritella. Paasion hallitus lupasi toteuttaa peruskoulu-uudistuksen. Lupauksen mitta oli kaksi virkettä.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat