Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metropolin kuntien yhteistyö ansaitsisi paremman mallin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin seudun kuntien parempaan yhteistyöhön tähtäävä metropolihallinto on yksi hallituksen lakiesityksistä, joka on vielä antamatta eduskunnalle. Hallituksen esityksen piti lähteä eduskuntaan jo joulukuun alussa, mutta esitysluonnoksen lausuntokierroskin päättyi vasta keskiviikkona.

Aikataulu alkaa olla mahdoton, sillä lakiesityksessä on asioita, jotka saattavat vaatia pohdintaa myös perustuslain näkökulmasta. Poliittinen erimielisyys on suurta: kokoomus epäilee – lakia haluavan Sdp:n mielestä suorastaan jarruttaa – lakiesityksen etenemistä.

Metropolihallinnossa olisi mukana 14 kuntaa Helsingin ympäriltä, minkä lisäksi Porvoo ja Lohja voisivat vapaaehtoisesti liittyä mukaan. Metropolihallinto on korvike sille, että seudun kuntaliitokset eivät ole edenneet vaan jokainen kunta pelaa omaa peliään.

Hallinto alkaisi vastata maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Se tekisi alueen yhteisen, maankäyttöä ohjaavan metropolikaavan ja hoitaisi julkisen liikenteen.

Helsingin seudun liikenne eli HSL-kuntayhtymä purettaisiin, ja sen tehtävät siirtyisivät metropolihallinnolle. Tosin lakiesityksen mukaan kunta voisi Helsinkiä, Vantaata, Espoota ja Kauniaista lukuun ottamatta jäädä pois joukkoliikenneyhteistyöstä ja yhteisestä lippujärjestelmästä, mikä vesittäisi koko idean.

Demokratiasta vastaisi oma metropolivaltuusto. Rahoitus tulisi alueen kunnilta, sillä metropolihallinto ei saisi omaa verotusoikeutta.

Kuntien lausunnot heijastelevat väsymystä siihen, että hallituksen tarjoamana ratkaisuna on luoda uutta löysää hallintoa vanhan rinnalle.

Kuntia häiritsee myös se, että ne eivät vielä tarkkaan tiedä toisen jättihankkeen seurauksia. Miten sosiaali- ja terveydenhuolto nykäistään niiden hoidosta sote-alueille ja kuntayhtymiin?

Kunnat olisivat mukana metropolissa, sote-alueella ja edelleen Uudenmaan liitossakin. Se tekisi edelleen metropolin ulkopuolisen maakuntakaavan, jonka kanssa metropolikaava olisi sovitettava yhteen.

Byrokraateille ja paikallispoliitikoille näyttäisi riittävän kosolti puuhaa, mutta on epävarmaa, miten tämä hyödyttäisi alueen asukkaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat