Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n on saatava verokikkailu kuriin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailmankaupan vapautuessa monikansallisten yritysten verkosto levittäytyy yli kansallisten rajojen. On aivan luonnollista ja laillista, vaikkei ihan moraalisesti oikein, että yritykset käyttävät kansallisten verolainsäädäntöjen aukkoja ja eroavuuksia hyväkseen. Tulos kannattaa näyttää siellä, missä sitä verotetaan keveimmin.

Paljon huomiota saanut laiton veronkierto on oikeastaan helpompi maali lainsäätäjille ja -valvojille sekä verottajille: se on laitonta eikä sitä siksi suojata.

Euroopan unioni yrittää istua veroasioissa kahdella tuolilla.

EU pyrkii tiiviimmäksi sisämarkkinaksi, jossa yritykset, palvelut ja ihmiset liikkuvat vapaasti. Jäsenmaat eivät kuitenkaan ole halukkaita yhtenäistämään verotustaan, koska verotus koetaan kansallisen suvereniteetin tärkeäksi osaksi. Kun kansallista talouspolitiikkaa tehdään, veropohjan ja veroprosenttien liikuttelu on tärkeä ase.

Verotus koetaan myös – verottajien kauhuksi – tärkeäksi sosiaalipolitiikan osaksi. Verottajilla on melko yhtenäinen käsitys siitä, että tukea vähävaraisille ei pitäisi ojentaa veroratkaisuilla vaan tulonsiirroilla. Näin se kuulemma menee varmimmin oikeaan kohteeseen.

Kun verotus ei pysy vapauden kasvun mukana, EU-jäsenmaat päätyvät tarjoamaan monikansallisille yhtiöille sekä turhista rajoista vapaata toimintaympäristöä että avaimia verosuunnitteluun.

Suomalainenkin verottaja näkee seuraukset. Suomalaisten suuryritysten tuloksestaan maksama mediaaniyhteisövero on suhteessa huomattavasti vähäisempi kuin pienillä yrityksillä.

Pienet yritykset toimivat yleensä Suomen rajojen sisällä, ja niille verosuunnittelu on joko mahdotonta tai niiden maksukykyyn suhteutettuna liian kallista.

Tästä syntyy yhteisöverokohtelussa epäreilu asetelma. Kannustimia toki tarjotaan pienille yrityksille muuta kautta. Suuret maksavat absoluuttisesta yhteisöverosummasta ison osan ja ovat merkittäviä työllistäjiä ja välillisiä verotuksen kerääjiä. Silti verotuksen epäsuhta jää.

Kyse ei ole ainoastaan yritysten keskinäisen asetelman vääristymisestä vaan myös siitä, että näinä heikon talouden aikoina käy kestämättömäksi vaatia enemmän yksilöiltä ja sallia enemmän yrityksille. Asetelma näyttää johtavan siihen, että eräät sijoittajat alkavat karsastaa niitä, jotka harjoittavat liian aktiivista verosuunnittelua.

EU aloitti tällä viikolla Belgian verolainsäädännön tutkimisen. Komissio haluaa selvittää, tarjoaako Belgia monikansallisille yrityksille laitonta valtion tukea antaessaan maahan tuleville monikansallisille konserneille veroetuja. Samantyyppiset tutkinnat ovat menossa myös Irlannin, Hollannin ja Luxemburgin lainsäädännöstä.

EU näyttää saavan tukea Atlantin takaa. Yhdysvalloissa on rakenneltu esteitä sellaisille konsernin sisäisille rahansiirroille, jotka voidaan tulkita aggressiiviseksi verosuunnitteluksi. Presidentti Barack Obama on nostattanut kansaa tällaisia yrityksiä vastaan tekemällä selväksi, että ne toimivat epäisänmaallisesti.

Tilanne kypsyy EU-päättäjille otolliseksi. Jos EU todella jatkaa eurokriisin repivästä vaikutuksesta huolimatta taloudellisen yhteistyönsä tiivistämistä, unionille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin yhtenäistää myös verotustaan. Verokeitaitten ja laittoman veronkierron vastainen taistelu on alkanut edetä. Myös laillinen aggressiivinen verosuunnittelu ja jäsenmaiden verokilpailu on saatava kuriin.

Jos yrityksiä koskeva verotus yhtenäistyy, kansallisen talouspolitiikan arsenaalissa yhä tärkeämpään asemaan nousee kulutuksen ja rajojen sisällä pysyvien erien – kuten maan ja kiinteistöjen – verottaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat