Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsista on tullut suomalaisten porvarien mallimaa

Pääkirjoitus
 
Mikko Majander
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Sosiaalidemokraattien ja porvarien valtasuhteissa tuntuu olevan Pohjanlahden ylittävä kohtalonyhteys, mutta on maissa ja puolueissa erojakin.

Suomen yhteiskuntapoliittisessa keskustelussa on perinteisesti haettu tukea argumenteille Pohjanlahden takaa, Ruotsista. Hyvinvointivaltion rakennuskaudella Ruotsin esimerkki vahvisti sosiaalidemokraattien asemaa Suomessakin. Takana seurannut maa saattoi myös ottaa opiksi edellä kulkeneen harha-askelista ja ylilyönneistä.

Ennen pitkää pikkuveli pääsi esikuvansa rinnalle, ohikin. Hurjimmassa teknohuumassa Suomen bruttokansantuote henkeä kohti nousi suuremmaksi kuin länsinaapurissa, mutta tuon hybriksen jälkeen suomalaiset ovat joutuneet nöyrtymään.

Viime vuosina Ruotsia on taas kutsuttu mallimaaksi, mutta nyt vertailua ovat tehneet ensi sijassa porvarit. Elinkeinoelämä haikailee Ruotsin kilpailukykyä: maltillista ja joustavaa palkka- ja työmarkkinapolitiikkaa suositellaan Suomeenkin.

Kohtalonyhteyttä Suomen ja Ruotsin välillä voi nähdä myös lähimenneisyydessä käydyissä vaaleissa. Sosiaalidemokraattien valtakauden jälkeen Suomi ja Ruotsi astuivat vuonna 1991 lähes yhtä jalkaa porvarihallituksiin, joita odotti kummassakin maassa syvä lama.

Poliittiset seuraukset nähtiin seuraavissa vaaleissa. Ruotsin sosiaalidemokraatit palasivat valtaan suurvoiton siivittäminä syksyllä 1994, ja seuraavana keväänä Suomessa Sdp porskutti perässä sateenkaarikoalition johtavaksi voimaksi. Kriisipolitiikka teki kipeää, mutta talouden tasapainottamisessa onnistuneet demarit pysyivät vallassa seuraavat 12 vuotta.

Raju käänne valtasuhteissa koettiin vuosina 2006–2007. Porvaripuolueiden allianssi voitti ensin Ruotsissa. Sen jälkeen Suomessa Sdp romahti vaalien kalkkiviivoilla kolmannelle sijalle keskustan ja kokoomuksen taakse.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt ja valtiovarainministeri Anders Borg osoittautuivat kansainvälisen finanssikriisin ja Euroopan taantuman vallitessa taitaviksi pragmaatikoiksi ja hankkivat vuonna 2010 Ruotsin porvariallianssille selvän jatkomandaatin.

Maltillisen kokoomuksen kannatus nousi jo 30 prosenttiin. Puolue kiri siis aivan kannatustaan menettäneiden ja johtajuuskriisiin vajonneiden sosiaalidemokraattien kannoille.

Suomessa puolueiden kehityksellä oli sekä eroja että yhtäläisyyksiä Ruotsiin. Kokoomus nousi vuonna 2011 maan suurimmaksi puolueeksi, ja Sdp:n kannatus hupeni entisestään. Puolueet muodostivat kuitenkin yhdessä hallituksen, kun keskusta jauhautui perussuomalaisten pyörremyrskyn alle.

Vastaava jytky koettiin Ruotsissa viime syksynä, kun sosiaalidemokraatit voittivat vaalit lisäämättä kannatusosuuttaan. Tulos riitti nyt pääministerin paikkaan, sillä ruotsidemokraattien menestys vei porvaripuolueilta enemmän kannatusta kuin vasemmistoblokilta.

Ennakoivatko Ruotsin kokemukset Suomen tulevia vaaleja? Ainakaan kokoomuksen hiipumisen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Puolueen kultakausi alkoi vuoden 2006 presidentinvaaleista. Samaan aikaan Ruotsi siirtyi porvarivaltaan.

Kahdeksan vuotta on pitkä aika politiikan aallonharjalla. Sen saivat viime vaaleissa tuntea sekä Ruotsin kokoomus että Norjan työväenpuolue. Puolueiden tulosta ei pelastanut edes niiden pääministeri-puheenjohtajien henkilökohtainen suosio. Tässä valossa Alexander Stubb on melkeinpä mahdottoman edessä: gallupeissa hänen karismansa ei kantanut kokoomusta edes juhannuksesta jouluun.

Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle ennuste ei ole paljon parempi kuin Stubbille. Hallituksesta käsin on näinä aikoina vaikea kasvattaa kannatusta. Ruotsalaistovereilta se ei onnistunut oppositiossakaan.

Suomen asetelma hyödyttää väistämättä keskustaa. Puolue tarjoaa purkautumistien turhautumiselle maassa, jota kuljettaa yhä porvarillinen pohjavire. Perussuomalaisetkaan eivät pääse enää yllättämään kilpailijoitaan puskasta.

Hallituskoalition kokoamiseen ulkomaisista esimerkeistä ei ole Suomelle apua, päinvastoin. Vaikka joulukuun alussa puhjennut hallituskriisi ei johtanutkaan uusiin vaaleihin, Ruotsin järjestelmällä voisi olla opittavaa suomalaisten kyvystä toimia poliittisten blokkirajojen yli.

Mikko Majander
Kirjoittaja on poliittisen historian dosentti ja
Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat