Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito voi olla seuraava suomalainen menestystarina Yhdysvalloissa

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Poltetut talot ja laudoitetut ikkunat ovat kadonneet ydinkeskustasta ja kongressin lähikortteleista. Tilalla on lasiseinäisiä lattekahviloita. Kadulla, jossa aiemmin päivysti kodittomia ostoskärryineen, on nyt trendiravintola, jossa tarjoillaan samppanjaa ja liian pieniä annoksia.

Asuin Washingtonissa viimeksi vuosina 1997–2001. Kun palasin tänne viime kesänä, hämmästyin. Vaikka Yhdysvallat on käynyt läpi finanssikriisin ja taantuman, sen pääkaupunki on muuttunut siistimmäksi ja turvallisemmaksi.

Entä amerikkalaiset sitten? Hekin ovat muuttuneet.

1990-luvun lopussa Yhdysvallat oli itsevarma ja itsetyytyväinen. Kylmä sota oli voitettu, talous kasvoi huimaa vauhtia, pörssi kiipesi koko ajan korkeammalle. Suurvallalla oli varaa kohkata vuosi siitä, mitä jälkiä presidentti oli jättänyt Valkoisen talon harjoittelijan siniseen mekkoon.

Oi vanhoja hyviä aikoja! Niitä seurasivat syyskuun 2001 terrori-iskut, Afganistanin ja Irakin sodat, pitkä taantuma.

Enää amerikkalaiset eivät ole itsevarmoja tai itsetyytyväisiä. Uhat tulivat iholle, Yhdysvaltain vallan rajat kävivät Irakissa selviksi, keskiluokka ei vaurastu samaan tahtiin kuin ennen.

Kun washingtonilaiset puhuvat ulkomaalaiselle, moni aloittaa sanomalla jotain itsekriittistä: politiikka ei toimi, koulumme ovat kehnoja, emme tiedä maailmasta tarpeeksi.

Olen löytänyt itseni lohduttamasta amerikkalaisia, että heidän maassaan on paljon hyvää. Se on uutta.

Entä sitten Suomen maine?

1990-luvun lopussa vanhemmat ihmiset muistivat talvisodan, jos muistivat. Nuoret tiesivät Nokian, mutta harva tajusi sitä suomalaiseksi.

Nyt olen käynyt kymmeniä keskusteluja Suomen kouluista. Pisa-tulokset ovat lyöneet Yhdysvalloissa läpi tavalla, johon mikään mainoskampanja tai maabrändityöryhmä ei olisi kyennyt.

Olisiko seuraavaksi päivähoidon vuoro?

Tammikuussa presidentti Barack Obama sanoi, että Yhdysvallat tarvitsee edullista ja laadukasta päivähoitoa kipeämmin kuin koskaan. Kahden työssäkäyvän vanhemman perheissä toisen tulot menevät helposti lastenhoitomaksuihin.

"Meidän on lakattava puhumasta lastenhoidosta kuin se olisi naisten asia", Obama sanoi.

Pohjoismaissa tämä on tiedetty 40 vuotta. Jos kerran Suomi loi maineensa lumipukuisilla sotilailla, nyt voisi olla kurapukujen vuoro.

Laura Saarikoski laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat