Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainassa tarvitaan lännen yhtenäisyyttä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tällä viikolla tehdään ratkaisuja, jotka voivat antaa toivoa Ukrainan sodan hellittämisestä tai sitten johtaa entistä vaarallisempaan aikaan lännen ja Venäjän suhteita repivässä kriisissä.

Samalla painetta kohdistuu myös länsimaihin, jotka ovat tähän asti päättäneet melko yhtenäisesti Venäjään kohdistettavista pakotteista. Jos diplomatia jälleen epäonnistuu, osa länsimaista harkitsee hyvin vakavasti Ukrainalle annettavaa aseapua, jota pääosa länsimaista edelleen vastustaa.

Huonojen vaihtoehtojen uhka korostui, kun Ukrainan sodan ratkaisumahdollisuuksia arvioitiin viikonvaihteessa Münchenissä järjestetyssä vuosittaisessa turvallisuuskonferenssissa.

Vuonna 2007 Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti Münchenin konferenssissa pitämässään puheessa siihen asti kovimman hyökkäyksensä Yhdysvaltoja ja länttä vastaan. Jälkiviisaasti arvioituna katkera puhe oli pohjustusta sekä Venäjän ja Georgian sodalle elokuussa 2008 että nyt Itä-Ukrainassa jatkuvalle sodalle, jossa Venäjä johtaa ja varustaa kapinallisia.

Tänä vuonna Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov jatkoi Münchenissä siitä, mihin Putin seitsemän vuotta sitten jäi. Lavrov toisti Venäjän perusteesejä fasistien valtaannoususta ja vähemmistöjen vainoista Ukrainassa – piittaamatta yleisön välihuudoista ja tarjoamatta uutta toivoa Ukrainaan saatavasta tulitauosta.

Kovan puheen voi toiveikkaasti tulkita taktiikaksi ennen Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan huipputapaamista keskiviikkona. Osapuolet eivät tarjoa ilmaisia myönnytyksiä ennen ratkaisevaksi luonnehdittua kohtaamistaan Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Lavrov ei myöskään voi tehdä myönnytyksiä Putinin puolesta.

Mikään muukaan ei valitettavasti viitannut yhtäkkiseen ratkaisuun Ukrainan kriisissä. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande olivat korostetun varovaisia arvioidessaan viikonvaihteessa Kiovassa ja Moskovassa käymiään neuvotteluja. Venäjän presidentin edustaja vuorostaan sanoi maanantaina, ettei Putin suvaitse uhkavaatimuksia Ukrainasta.

Uuden aseleposopimuksen avainkohtia olisivat julki tulleiden tietojen mukaan laaja raskaista aseista riisuttu vyöhyke Ukrainan kapinallisalueiden ympärillä sekä Ukrainan ja Venäjän rajan tehokas valvonta. Venäjä on pitänyt pilkkanaan syyskuussa solmitun aiemman aseleposopimuksen pykäliä rajavalvonnasta.

Huolestuttava merkki länsileirin sisäisistä kiistoista oli, että Merkel ajautui Münchenin konferenssissa avoimeen kiistaan Ukrainan aseavusta Yhdysvaltain republikaaneja edustavan senaattorin John McCainin kanssa.

Merkel muistutti syntyneensä Itä-Saksassa ja korosti, että Berliinin muurin kaatoi poliittinen prosessi. McCainin mukaan Yhdysvaltain sotilaallinen apu piti Länsi-Berliinin vapaana.

Myöhään maanantaina Merkelillä oli tilaisuus esittää argumenttinsa Ukrainalle annettavaa aseapua vastaan presidentti Barack Obamalle Washingtonissa. Merkelin mukaan aseapu vain lisäisi sotimista Ukrainassa. Obama on tähän asti vastustanut aseapua, mutta hänen hallituksensa arvioi kantaansa uudelleen.

Länsimaiden yhtenäisyydelle on välttämätöntä, että Merkel ja Obama löytävät yhteisen linjan, joka kestää kaikki mahdolliset vaihtoehdot aseleponeuvotteluissa. Ratkaisun täytyy kestää myös sisäpoliittiset paineet molemmissa maissa.

Tarjolla on ratkaisumalli, jossa aseapu Ukrainalle hyväksytään vaihtoehdoksi, jolla luodaan poliittista painetta Venäjää kohtaan mutta johon turvaudutaan vain kaikkien diplomaattisten ponnistelujen epäonnistuessa. Se hetki voi olla valitettavan lähellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat