Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuta saattaa olla riittävästi, kunhan se saataisiin metsästä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Metsä Group hioo päätöstä massatehtaan rakentamisesta Äänekoskelle. UPM teki investoinnin ensin Pietarsaaren ja nyt Kymin sellutehtaaseen. Stora Enso muuttaa tämän vuoden aikana Varkauden hienopaperikoneen tuottamaan aaltopahvin raaka-ainetta. Lisäksi metsäalan toimijoiden yhtiö Finnpulp piirustelee sellutehdasta Kuopioon.

Kaikki nämä hankkeet kasvattavat puun tarvetta lähivuosina yli 10 miljoonaa kuutiota. Finnpulpin hanke on tosin erittäin epävarma.

Samaan aikaan Suomi panostaa voimakkaasti kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja antaa tukea metsähakkeelle, jotta sitä ohjautuisi voimaloiden kattiloihin ulkomailta tuodun kivihiilen sijaan. Tavoitteena on, että vuonna 2020 metsähakkeen käyttö nousisi 13,5 miljoonaan kuutiometriin, missä on noin 5,5 miljoonan kuutiometrin lisäys nykytasoon verrattuna.

Alan toimijoiden näkemykset puun käytöstä ovat pahasti ristiriidassa keskenään. Metsäteollisuus on huolissaan puun hinnan karkaamisesta ja on aloittanut jo puheet puun riittävyydestä. Vastapuolena ovat puun hinnan nousua odottavat metsänomistajat ja suotuisaa energiatukipakettia toivova energiateollisuus.

Eduskunta käsittelee parhaillaan uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotukea, jossa on yritetty laittaa kirkko keskelle kylää. Hallitus haluaa parantaa puun polton tukea, jotta kivihiili lakkaisi kiinnostamasta energialaitoksia, mutta puolittaa tuen, jos kyse on jalostukseen soveltuvasta kuitu- tai tukkipuusta.

Eduskuntakeskustelussa teollisuuden huolia puun riittävyydestä pidettiin suurenneltuina ja tuotantotuen puolittamista hätävarjelun liioitteluna. Se tuli selväksi, että maaseudun edustajat näkevät biohurmoksessa lähinnä uuden tulonlähteen.

Laskennallisesti Suomella on runsaat metsävarat, eikä uusien ja uudistettujen sellutehtaiden puuhuollon pitäisi ainakaan teoriassa olla ongelma.

Käytännössä tilanne on toinen. Puu ei liiku nyt riittävästi, koska metsänomistajien sijoitusperiaatteena näyttää olevan "pidä ja unohda", ei "hoida ja myy".

Puukauppaketjun käy huonosti, jos metsiä perineitä kaupunkilaisamatöörejä ei saada mukaan markkinoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat