Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi hakee nyt konsensusta

Pääkirjoitus
 
Matti Linnanahde

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajan Mikko Majanderin analyysi (HS Vieraskynä 9. 2.) Suomen ja Ruotsin sosiaalidemokraattien ja porvaripuolueiden keskinäisistä suhteista jäi vajaaksi Suomen kokoomuksen kohdalla.

Jyrki Kataisen keskustaoikeistolainen projekti koki haaksirikon viime kesänä, kun kokoomuksen johtoon nousi konsensuskriitikko Alexander Stubb. Suomen Sdp:n ja kokoomuksen suhteet ovat sittemmin ajautuneet ajoittain kriisin partaalle. Ruotsissa porvaripuolueet, siis myös kokoomus, sopivat politiikan pelisäännöistä, jotka mahdollistavat sosiaalidemokraatti Stefan Löfvenin vähemmistöhallituksen toiminnan.

Enää ei toimi se, että mitä Ruotsin porvarit edellä, sitä Suomen kokoomus perässä. Ruotsi on tällä hetkellä selvästi konsensushakuisempi yhteiskunta kuin Suomi. Tähän voi kuitenkin tulla käänne uuden yhteistyön suuntaan, mikäli keskusta saa Suomessa mielipidemittausten ennakoiman vaalivoiton. Mutta silloin suunnannäyttäjä ei ole enää viime vuosien valtapuolue kokoomus.

Vedenjakajaksi muodostunee, kuinka rajusti puolueet aikovat sopeuttaa Suomen julkista taloutta ja miten aktiivisesti ne haluavat suunnata panoksia talouskasvuun ja työllisyyteen.

Matti Linnanahde
toimittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat