Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leppälattari ja ihmisoliot elävät ymmärryksestä

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Viime viikon hauskin uutinen oli uuden kärpäslajin, leppälattarin, löytyminen Haltialasta. Jo siinä oli uutista, että on olemassa lattajalkakärpästen heimo. Kärpäsillä lattajalat! Leppä ja latinalaistanssit eli lattarit on maukas yhdistelmä sekin.

Leppälattari on terveellinen muistutus. Uuden lajin löytyminen helsinkiläisestä metsästä on tutkijoiden mukaan todiste kaupunkimetsien merkityksestä. Metsiä ei pidä surutta kaataa talojen ja teiden tieltä.

Arvokkaista kaupunkimetsistä tulee mieleen arvotontti. Olen ymmärtänyt, että arvotontti on keskeisellä paikalla, kalliilla maalla ja kaupunkikuvallisesti tärkeässä paikassa sijaitseva tyhjä tontti.

Arvotontti naamioituu usein parkkipaikaksi. Tai parkkipaikka muuttuu arvotontiksi heti, kun jokin arveluttava taho haluaa rakentaa sille hotellin, jäähallin, taidemuseon tai asuintalon. Arvoparkkipaikka saa yleensä olla pitkään rauhassa, sillä kiistat arvotonttien käytöstä kestävät, samoin päätöksenteko, eikä rahaakaan tahdo löytyä.

Arvotontti on joskus kuin vanhan koiran luu. Vanhus ei itse jaksa kaluta luuta mutta vahtii mustasukkaisesti, ettei kukaan muukaan sitä järsi.

Optimistisesti uskon, että parkkipaikoille rakennetaan jotain, jolla on arvoa ja joka ei sulje pois. Toivon, että sitä jotain ei kutsuta kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Nykypuheessahan olohuoneesta on tullut kodin viihdekeskus. Niitä alkaa olla jo tarpeeksi. Ihmiset tunnistavat inspiroivan tilan. Viihtyvät, missä viihtyvät, joskus yhteisiksi olohuoneiksi suunnitelluissa tiloissakin.

Yritysten hallituspalkkioista on käyty kansalaiskeskustelua tai pikemminkin huudeltu ristiin. Iskusanat ahneus, eliitti, kateus, populismi ja vaalit ovat olleet käytössä. Samantyyppistä keskustelua on käyty Suomessa vuosia, vain lähtötilanne on vaihdellut.

Jos hallituspalkkioiden perustelun ytimessä ovat lahjakkuus ja osaaminen, voitaisiinko tutkia, miten vahvasti juuri hallituksen kyvykkyys korreloi yrityksen menestyksen kanssa. Sekä lahjakkuuden että menestyksen mittaamiseen on välineensä. Kansainvälisillä markkinoilla toimivien suomalaisyritysten verrokkiryhmä on luonnollisesti kansainvälinen, onhan palkkioperusteluissa viitattu kansainvälisiin tasoihin.

Tutkimuksen tekisi riippumaton laitos. Tulokset toisivat faktapohjaa tunteelliseen keskusteluun. En kuitenkaan usko, että kukaan ottaa ehdotusta tosissaan. Siinä missä vanhan vitsin mukaan tosiasiat pilaavat joskus hyvän uutisen, ne voivat pilata myös argumentit.

Lahjakkuuteen liittyy tilannetaju, joka tunnetaan urheilussa pelisilmänä. Se tuntuu välillä puuttuvan yhteiskunnan yläkerrasta. On pelottavaa, jos ympäristö- ja ihmistuntemus onnahtelee, etenkin yrityksissä, jotka tuottavat tavaroita tai palveluja suoraan ihmisille.

Palkkioperusteluista on jäänyt mieleen myös huono kielitaju. On älyn halveksintaa puhua hyväntekeväisyydestä tai pro bonosta, vaikka kysymys on hallitustyöskentelystä, josta maksetaan palkkio.

Noin puolet suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä eli palkkiotonta työtä tärkeiksi tai rakkaiksi kokemiensa asioiden hyväksi. Sitä ei kutsuta hallitustyöskentelyksi. Toisaalta moni hallitusammattilainen antaa aikaansa myös vapaaehtoistyöhön. On hyvä pitää käsitteet selkeinä.

Eniten palkkiokeskustelussa hämmentää, miten erilaisiksi suomalaisetkin maailmat ovat ajautuneet. Toiselle kelpo palkkaa tarkoittava summa on toiselle mikkihiirirahaa, hyväntekeväisyyttä.

Maailmoiden loitontumisesta voi seurata ulkopuolisuutta, vierautta. Vieraita on helpompi ymmärtää väärin, solvata, leimata ja vihatakin kuin tuttuja. Pelottava näkymä. Sitäkö halutaan?

Liika yksimielisyys ei ole hyväksi minkään kokoisessa porukassa. Se voi johtaa silmälappuiseen keskinäiseen omahyväisyyteen ja tyhjään hypeen. Erilaiset näkemykset, ajatusten monimuotoisuus taas on hyvää raaka-ainetta. Sen jalostukseen tarvitaan lahjojen lisäksi perinteisiä työvälineitä, ihmisten keskinäistä kunnioitusta ja reiluutta.

Leppälattari tarvitsee elääkseen tietynlaisen metsän, ihminen paljon ymmärrystä ja hyvää tahtoa.

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat