Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuntogeenisen ruoan pelossa kaikuu keskiaika

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruukki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies.

Missä sijaitsee maailman viheliäisin takapajula? Pikaisen konttorigallupin perusteella mitalikolmikko menee näin: pronssia Jemen, hopeaa Pohjois-Korea ja ykkönen Pakistan.

Pakistanilla on maine barbaarisena ja keskiaikaisena maana, jossa jopa hyväntekijä saa pelätä henkensä puolesta. Ääri-islamilainen Taleban on murhannut parin vuoden aikana lähes sata poliorokotuksia jakanutta naista ja miestä. Järjestön selitykset kuulostavat pöyristyttäviltä, kuin suoraan saduista: rokotukset levittävät aidsia ja ovat lännen salajuoni pakistanilaislasten steriloimiseksi.

Mistä järjettömät ja vainoharhaiset ajatukset kumpuavat? Yksinkertainen vastaus: sivistymättömyydestä ja tietämättömyydestä.

Tai sitten eivät. Uuden ja oudon hyväksyminen ei ole helppoa meillekään. Hyvä esimerkki on muuntogeeninen ruoka, johon suhtaudutaan kuin ruttoon keskiajalla. Viimeisimmän tiedebarometrin mukaan 86 prosenttia suomalaisista karsastaa muuntogeenistä ruokaa. Muu Eurooppa ei tee poikkeusta. Harva haluaa muuntogeenisiä viljelykasveja pöytäänsä. Pelätään, että geenien sormeilu vaarantaa niin luonnon kuin ihmisenkin.

Järjellä ajatellen kammoon ei ole aihetta. Monestakin syystä. Ihminen on koko viljelyhistoriansa ajan muokannut kasvien geenejä. Geenitekniikka ei ole mitään muuta kuin tuon muokkauksen uusin ja tehokkain vaihe.

Lähimarketista tuskin löytyy hedelmää tai vihannesta, jonka perimää ei olisi näpelöity solumyrkyillä tai säteilyttämällä – perinteisen kasvinjalostuksen keinoin. Laskiaispullan vehnä ei ole luonnon lahja, vaan kolmen heinäkasvin risteytyksen tuloksena syntynyt sekasikiö.

Muuntogeenisten kasvien viljely käynnistyi muualla maailmassa laajassa mitassa jo 1990-luvulla, Euroopassa yhä himmaillaan. Yhdysvaltalaiset ovat kohta 20 vuotta nauttineet aterioitaan ilman mitään näyttöä terveyshaitoista. Miksi se olisi vaarallista eurooppalaisille?

Tutkijoiden valtavirran ja viranomaisten mukaan geenimuuntelu ei ole turvallisuusriski luonnolle eikä ihmisille. Epäluuloinen EU-parlamentti päätti kuitenkin tammikuussa, että yksittäinen jäsenmaa voi halutessaan kieltää muuntogeenisten kasvien viljelyn alueellaan. En ihmettelisi, jos Suomi on ensimmäisten kieltäjien joukossa.

Julkisessa keskustelussa mutu ja tunteet jyräävät tiedon. Keskiajan paluu on lähellä, jos tieteen tuloksiin ei luoteta.

Jukka Ruukki jukka.ruukki@hs.fi
Twitter: JukkaRuukki
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat