Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisilta yrityksiltä katosi näkymä tulevaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tiistaina tarjoutui mahdollisuus vilkaista sekä suurten että pienten yritysten arkeen ja odotuksiin. OP-ryhmän ja Aalto-yliopiston yhteinen selvitys kartoitti tunnelmia suurissa yrityksissä.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö mittasivat pienempien firmojen odotuksia.

Ei näytä kovin valoisalta. Sekä isot että pienet yritykset aikovat pitää investoinnit mahdollisimman vähäisinä. Se kertoo, että suomalaiset yritykset ovat menettäneet näkymät tulevasta.

Suuryritysten investoinnit kääntyivät laskuun viime vuonna. Tuotantokapasiteettia tai tuotantotiloja lisäävät investoinnit romahtivat. Vain tietojärjestelmien kehitys kiinnosti.

Kun valtiovalta ja työmarkkinajärjestöt ovat halunneet pidentää työuria myös keskeltä, yhtenä tärkeänä tavoitteena on ollut työhyvinvoinnin lisääminen. Hyvinvointi on yhteydessä siihen, miten oma osaaminen riittää ja miten sitä pystyy kehittämään.

Suuryritysten vastaus tähän on pääteltävissä kyselystä. Henkilöstön osaamista kasvattavat investoinnit kutistuivat viime vuonna merkittävästi, ja suuntaus jatkuu tänä vuonna. Suuryritysten investoinnit eivät ole enää pitkään aikaan vastanneet poistojakaan.

Tilanne on pienemmissä firmoissa yhtenevä. Investointiodotukset ovat heikommat kuin koskaan pk-suhdannebarometrien historiassa. Yli kolmannes pk-yrityksistä arvioi vähentävänsä entisestään investointeja seuraavan vuoden aikana.

Mittaukset saavat vahvistusta näinä viikkoina julkistetuista pörssiyhtiöiden osavuosikatsauksista. Investoinnit ovat jäässä ja kulukuureilla saatua tulosta jaetaan osinkoina ulos, kun järkeviä toiminnan laajentamiskohteita ei ole näkyvissä.

Kun tiedustelujen tulosta katsoo kansantalouden korkeudelta, näkymä ei ole miellyttävä.

Julkisen sektorin paino kasvaa suhteessa yksityisen sektorin taloudelliseen kantokykyyn, ja yksityinen sektori syö samaan aikaan itse itseään. Hyvinvointivaltiota ylläpitävä kone kuluu ja ihminen väsyy.

Pitkällä aikavälillä investointilama vahvistaa jo mitattua trendiä, jossa Suomen talouskasvua heikentää tuottavuuden kasvun selvä hidastuminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat