Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupanteko odottaa uutta hallitusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltalainen Fund for Peace -järjestö on jo kahtena vuonna arvioinut Suomen maailman vakaimmaksi maaksi. Vaikka arvio ei olisi aivan tarkka, voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että pohjoismaiset yhteiskunnat aiheuttavat hyvin vähän ikäviä yllätyksiä ihmisille ja yrityksille.

Demokraattisesti valituille poliitikoille on periaatteessa annettu paljon valtaa, mutta todellisuudessa valta on varsin rajallista. Talous on globaalia, ja markkinoiden toiminta ohjaa arkea. Vaikka yksittäinen hallitus haluaisi kääntää maansa suuntaa jyrkästi, se ei pitkälle kehittyneessä yhteiskunnassa olisi mahdollista.

Silti OP-ryhmän ja Aalto-yliopiston tuoreessa suuryritystutkimuksessa 63 prosenttia vastaajista uskoo, että poliittinen epävarmuus "lisääntyy entisestään" eduskuntavaalien ja uuden hallituksen myötä. Peräti 72 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen poliittiseen johtamiseen liittyy epävarmuustekijöitä. Kummassakin kysymyksessä suomalaiset suuryritykset olivat kriittisempiä kuin ulkomaisomisteiset tytäryhtiöt.

Jotta vastauksia voisi tulkita, pitäisi aluksi hahmottaa niiden mittakaava. Ovatko suomalaiset suuryritykset tosiaan sitä mieltä, että toimintaan Suomessa liittyy sellaisia poliittisia riskejä, joita ei ole muissa maissa? Onko Suomessa näköpiirissä poliittisen linjan käännös, jonka suuntaa ja voimakkuutta on vaikea ennakoida? Pitäisikö Suomi pudottaa pois vakaimpien valtioiden listan kärjestä?

Tuskinpa. Nykyinen puhe epävarmuudesta ja vaaleista kannattaa laittaa oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Hyvä esimerkki eduskuntavaalien aiheuttamasta "epävarmuudesta" nähtiin tiistaiaamuna, kun työmarkkinajärjestöt kertoivat pääministeri Alexander Stubbille (kok) ja valtiovarainministeri Antti Rinteelle (sd), etteivät ne aio hallituksen toiveista huolimatta pyrkiä sopuun palkkaratkaisun jatkosta ennen ensi kesää. Järjestöt haluavat alkuperäisen suunnitelman mukaan odottaa uutta hallitusta.

Työmarkkinajärjestöjen näkökulmasta kyse ei ole epävarmuudesta vaan siitä, että uusi hallitus pystyy antamaan sitoumuksia pitemmälle tulevaisuuteen kuin pian väistyvä nykyinen hallitus. Kesällä annettavilla lupauksilla veroista, maksuista tai lainsäädännön muutoksista on enemmän katetta.

Samantyyppinen viesti kuuluu myös esimerkiksi energia-alan yrityksistä. Ne käyttävät nyt lobbausvoimaansa uuden hallituksen ratkaisuihin vaikuttamiseen. Jos joku sattuisi harkitsemaan investointeja, hän haluaisi ensin tietää, miten eri energiamuotoja tuetaan seuraavien vuosien aikana ja muutetaanko aiempia päätöksiä.

Uuden hallituksen odottelua olisikin parempi kuvata epävarmuuden sijasta neuvotteluihin valmistautumiseksi. Suomessa valtio, järjestöt ja yritykset eivät elä erillisissä maailmoissaan, vaan ne ovat kiinni toisissaan monin arkisin säikein. Järjestöt lupaavat sopia hallitukselle mieluisan ratkaisun, jos hallitus tulee vastaan omissa ratkaisuissaan. Yksittäisen yrityksen kannalta voi olla hyvinkin merkittävää, muuttaako valtio elinkeinoelämän velvoitteita vai ottaako se tietyn alan uusien tukien piiriin.

"Epävarmuus" ei siis ole epävakautta vaan uuden kaupankäyntikierroksen lähestymistä. Kaupankäynnin luomat siteet tunnetusti sitovat toimijoita yhteen ja lisäävät vakautta. Mikä on yhdestä näkökulmasta epävarmuutta, on toiselta kantilta katsoen jatkuvuutta ja jopa jähmeyttä.

Kokonaan toinen asia on päätöksenteon valmistelun huolellisuus. Päättyneellä vaalikaudella hallitusta on useita kertoja moitittu siitä, että se tekee aluksi päätöksen, sitten selvittää sen seuraukset ja sen jälkeen joko muuttaa päätöstä tai jättää asian levälleen. Näin uhkaa käydä monelle suurelle uudistukselle, eikä yhteisöverotuksen muutoksistakaan tule hyviä tyylipisteitä.

Tällainen päätöksenteko taas on pikemminkin hätäilyä ja ailahtelevuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat