Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmassa on harjoituksia

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Ilmasotaharjoitus voi herättää yhdyssanana samanlaisia mielikuvia kuin ilmakitaraesitys. Yhdessä soitetaan ilman kitaraa, toisessa esiintyjät kaartelevat ympäriinsä kädet levällään, äännellen kuin hävittäjät ja konetykit.

Todellinen ilmasotaharjoitus on tietenkin vakava osa Suomen vaalimaa uskottavaa maanpuolustusta. Suomen ja Yhdysvaltain yhteistä ilmaharjoitusta edeltäneen poliittisen harjoituksen tarkoitus ei ole yhtä selvä. Kyseessä on joka tapauksessa ollut näyttävä turvallisuuspolitiikan harjoitus, jonka opetuksia voi yrittää koota, kuten harjoituksissa on tapana.

Oma osuuteni tapahtumissa oli se, että kirjoitin ensimmäisen uutisen harjoitushankkeesta ja kitkasta, jonka hanke nosti presidentin johdolla kokoontuneessa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa utvassa (HS 18. 1.).

Varsinkin sosiaalisessa mediassa esitetyissä arvioissa uutisen taustalla nähtiin erilaisia valtapoliittisia kampanjoita ja vuotajia. Joskus uutisia todella vuodetaan järjestelmällisesti. Tällä kertaa ensitiedot olivat hyvin hataria ja kuva harjoituskiistasta syntyi asteittain useista lähteistä.

Lähteistä koottu kuva on osoittautunut tarkaksi. Jälkikäteen ei ole ilmennyt uusia syitä sille, että Yhdysvaltain harjoitusehdotus ensin asetettiin utvassa syrjään ja hyväksyttiin vasta viime perjantaina, kolmen viikon kohun jälkeen.

Oli esimerkiksi jo varhain selvää, että Suomen hävittäjät lentäisivät Suomen tukikohdista, harjoittelisivat Suomen ja ehkä myös Ruotsin ilmatilassa eikä harjoituksella olisi yhteyttä Yhdysvaltain ja Naton sitoumuksiin puolustaa Viroa.

Yksinomaan Suomeen rajoittuneelle kohulle jäi kolme selitystä.

Tasavallan presidenttinä Sauli Niinistö on tiukentanut otettaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Hän teki asemansa harjoituskiistassa selväksi järjestämällä kaksi poikkeuksellista tiedotustilaisuutta.

Yhteistyö Yhdysvaltain kanssa on jäänyt Suomen ulkopolitiikassa katveeseen. Tämä yhteistyö tarvitsee kuitenkin Venäjän-suhteiden ohessa paikan presidentin ja hänen avustajiensa prioriteettina. Niinistön osuus Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonvaihteessa oli näkyvä askel siihen suuntaan.

Lisäksi hallituksen sisällä on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä jännitteitä, jotka näkyivät lentokiistassa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) ei ole uskottavimmillaan kiistäessään erimielisyyksien olemassaolon. Hän saattaisi tehdä niin kaikissa olosuhteissa.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat