Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehärata antaa esimakua tulevasta pääkaupunkiseudusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Heinäkuun alussa Vantaalla otetaan käyttöön kehärata, joka kytkee pääradan ja Vantaankosken radan toisiinsa. Pääkaupunkiseudun lähijunayhteyksien verkosto täydentyy viidellä asemalla, joista eniten huomiota etukäteen on saanut Helsinki-Vantaan lentoasema. Se saa ensimmäistä kertaa raideyhteyden.

Junayhteys lentoasemalta Helsingin keskustaan ei ole kuitenkaan ainut seuraus uudesta raideinvestoinnista. Vaikutukset ulottuvat koko maahan ja kertovat myös, mihin suuntaan pääkaupunkiseutu on kehittymässä.

Kehäradan ansiosta tulo Helsinki-Vantaalle junalla muuttuu astetta helpommaksi. Kaukojunilla ei edelleenkään pääse suoraan lentoasemalle, mutta vuoden jälkipuoliskolla saapuminen kiskoja pitkin onnistuu yhdellä vaihdolla. Tämän toivotaan näkyvän sekä kotimaasta että Pietarista junalla saapuvien lentomatkustajien määrän kasvuna. Kääntöpuolena voi olla liikenteen väheneminen monelta maakuntakentältä.

Vaikutus kotimaan lentoyhteyksiin näkyy vasta ajan mittaan. Aikataulujen yhteensopivuus ja muu matkustamisen joustavuus vaikuttavat hinnan ohella siihen, kuinka moni matkustaja valitsee junan kotimaan jatkolennon sijaan.

Kehärata yhdistää nimensä mukaisesti pääkaupunkiseudun osia Vantaan kohdalla kehämäisesti. Tähän mennessä raideyhteydet ovat olleet säteittäisiä väyliä, joiden toinen pää on Helsingin keskustassa. Poikittaisyhteydet tuovat paljon uutta maata järkevän rakentamisen piiriin.

Tulevien vuosikymmenten tärkeimpiä liikennepoliittisia tavoitteita pääkaupunkiseudulla on poikittaisten raideyhteyksien eli käytännössä pikaraitioteiden rakentaminen.

Kun junayhteyksistä, metrosta ja raitioliikenteestä syntyy todellinen verkosto, pääkaupunkiseutu voi kehittyä kokonaisuutena, jossa on monia eläviä työpaikkojen keskittymiä ja riittävästi hyviä asuinalueita. Sen pitäisi näkyä sekä taloudellisessa kehityksessä, liikenteen sujuvuudessa että kohtuuhintaisessa asumisessa.

Siksi ei riitä, että liikenneväyliä Helsingin ympärillä katsotaan yksi kohde kerrallaan. Mukana täytyy aina olla sekä alueellinen että valtakunnallinen näkökulma. Kehärata osoittaa, että vaikutukset eivät rajoitu vain radan varteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat