Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksessa on ratkaisun paikka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syntyykö sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten suurremontti tällä vaalikaudella vai ei? Asia ratkeaa lähipäivinä eduskunnassa, jossa perustuslakivaliokunta viimeistelee näkemystään soten järjestämislaista.

Soten edetessä kunnissa on syntynyt suuri huoli siitä, mitä niihin jää jäljelle, kun sote irtoaa omaan organisaatioonsa ja riuhtaisee mennessään myös valtaosan kunnan budjetista.

Vaaleilla valituilla kuntavaltuustoilla on sote-siirtojen jälkeen oleellisesti entistä vähemmän päätettävää.

Jokaisen kunnan on kuuluttava sote-kuntayhtymään, joista tulee Suomen mittakaavassa valtavia, suurimmillaan noin 60 kunnan yhteenliittymiä. Pienen kunnan ääni jää piipitykseksi – hallituksen esityksen mukaan nykyisellä kuntajaolla noin 180 kuntaa äänestelisi kuntayhtymässä alle yhden prosentin äänivallalla.

Kunnat rahoittavat sote-kuntayhtymää maksulla, jonka perusteina ovat kunnan asukasmäärä, ikärakenne ja sairastavuus. Kunnan olisi vaikea vaikuttaa maksuunsa omin toimin muuten kuin korkeintaan asukkaittensa terveyttä edistämällä.

Rahoitusmalli on järkyttänyt kuntia, sillä osa joutuu maksamaan sosiaali- ja terveydenhuollostaan huomattavasti aiempaa enemmän ja pitää tätä rangaistuksena siitä, että on yrittänyt toimia tehokkaasti.

Malli asettaa kunnat hyvin eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi Espoo kuuluisi häviäjiin, sillä sote lisäisi siellä kuluja noin 126 euroa per asukas. Helsinki taas kuuluisi voittajiin, kun kustannukset asukasta kohti vähenisivät 241 euroa nykytasolta.

Vaikutus on tarkoitus rajata maksimissaan 400 euroon, mutta osa kunnista voi silti joutua saneeraamaan talouttaan ankarastikin soten takia. Silloin katse kohdistuu veroprosentin korottamisen lisäksi niihin palveluihin, jotka jäävät soten jälkeenkin kuntien vastuulle – eli muun muassa opetukseen, päivähoitoon ja kulttuuritoimeen.

Niissäkin säästöpaineet ovat kovat. Hallitus on rakennepaketissaan halunnut kaikkiaan 260 miljoonan euron säästöt toisen asteen eli lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten tarjoamaan koulutukseen, joka on suureksi osaksi kuntien järjestämää.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma esitteli keskiviikkona ennakkotietoja kuntien viime vuoden taloudesta. Hän sanoi, että rahoitusmallin mahdottomuuden takia sote pitäisi palauttaa uuteen valmisteluun ja jättää suosiolla seuraavan hallituksen eteenpäin vietäväksi.

Eduskunnassa lakitekstin oleellinen uudelleenkirjoitus ei enää onnistu, sillä istuntopäivät ovat käymässä vähiin ja eduskuntavaalit alkavat painaa päälle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) on aiemmin väläyttänyt sote-uudistuksen palastelua niin, että vain varmasti hyväksyttävissä olevat kohdat hyväksytään nyt ja loput myöhemmin.

Muistakin äänenpainoista kuulee, että sote-laki ei läpäise eduskuntaa sellaisenaan ilman hallinto- ja rahoitusmallin tuntuvia muutoksia.

Kunnallinen itsehallinto ja kuntademokratian toteutuminen ovat perustuslain näkökulmasta yhtä painavia asioita kuin kansalaisen oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ei voi valita vain toista, eivätkä ne ole automaattisesti toistensa vaihtoehtoja.

Jos lakiesitys jää tyystin hyväksymättä, sotesta saadaan ainakin vaalikeskustelun aihe – mutta kunnat jäävät taas pariksi vuodeksi ihmettelemään, mitä tuleman pitää. Osa onkin jo suojausmielessä ottanut kumppaniksi yksityisen yrityksen ja ulkoistanut koko terveydenhuoltonsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat