Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haamulaivat saapuvat

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Välimeren vesi oli Sisilian edustalla keskiviikkona 14-asteista. Ei se ainakaan lämpimämpää ollut siellä jossain ulapalla, jonne helmikuun tuulet upottivat neljä Afrikan-siirtolaisista pullistellutta venettä.

Tunnista kahteen tuntiin. Sen verran kestää tajuttomuuteen vaipuminen noissa lämpötiloissa Suomen hengenpelastusliiton mukaan. Kolmesataa ihmistä katosi.

Ja kun sanon vene, ei pidä ajatella Helsingissä meneillään olevia venemessuja kiiltävine pintoineen. Osuvamman mielikuvan synnyttävät sanat purkki, paatti ja rotisko. Sellaisia Välimeren ihmissalakuljettajat käyttävät. Ja rotiskojen kunto muuttuu koko ajan rotiskommaksi sitä mukaa kun siirtolaisvirta yltyy ja Libyan kalastuspaattien kanta ehtyy. "Paremmat alukset" on jo käytetty.

Minun haastateltavani sentään selvisi hengissä. Oli huhtikuu 2011, ja olin saapunut Sisiliaan haastattelemaan Tunisiasta saapuneita tuhansia siirtolaisia. Nykyään Tunisia on arabikevään maista ainoa, jonka voi edes varovasti arvioida kehittyneen parempaan suuntaan. Fekri Dlala, tuolloin 22-vuotias, ei kuitenkaan ollut halunnut odottaa.

Pieneen paattiin oli ahtautunut 80 ihmistä, Dlala kertoi. Salakuljettaja oli kerännyt jokaiselta 1 500 dinaaria (noin 765 euroa), lyönyt käteen Lampedusan suuntaan asetetun kompassin ja sanonut hyvästit. Kun moottori seitsemän tunnin ajon jälkeen hajosi, näkyi ympärillä vain sinistä. Matkaajat repivät veneestä lautoja ja alkoivat meloa. Osa äyskäröi. Jotkut keksivät tehdä vaatteista nuotion. Kolmannen päivän iltana Dlala tönittiin hereille. Yllä kiersi italialainen lentokone.

Tällainen haamulaivataktiikka on yleistynyt Välimerellä. Laivoja tyrkätään matkaan ilman kapteenia. Costa Concordian surullisenkuuluisa kapteeni Schettino ehkä jätti laivansa hädän hetkellä, mutta nämä salakuljettajien schettinot eivät koskaan edes nouse paattiinsa.

On julmaa käyttää hyväksi epätoivoisten ihmisten epärealistisia unelmia. Suorastaan nihilististä on käyttää hyväksi sitä, että toinen haluaa pelastaa toisen hengen. Juuri näin Välimerellä toimivat ihmissalakuljettajat kuitenkin tekevät.

"Rohkeasti kyytiin vaan, kyllä italialaiset pelastavat", kuuluu myyntilause. Osittain tämän takia Italia lopetti marraskuussa Mare Nostrum -pelastusoperaationsa, ja tilalle luotiin EU-operaatio Triton, jonka pelastuskyky on selvästi heikompi.

Mutta mistäs Afrikan-siirtolainen tämän kuulisi. Ei ainakaan salakuljettajalta.

Petja Pelli petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat