Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurten ikäluokkien täytyy tehdä vielä viimeinen palvelus Suomelle

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Suuret ikäluokat kulkevat läpi Suomen lähihistorian meluten mennessään.

He ovat niitä, jotka kävivät kansakoulun kahdessa vuorossa, pistivät ranttaliksi yliopistossa, vapautuivat seksuaalisesti, muuttivat Ruotsiin ja rakensivat siinä sivussa suomalaisen hyvinvointivaltion. Ei siis ihme, että nyt seitsemääkymppiä lähestyttäessä pikkuisen väsyttää.

Mutta ei saa uupua kesken! Vielä on yhden palveluksen vuoro.

Suurten ikäluokkien edustajilla on aina ollut voimaa määritellä keskustelunaiheet. Heidän asioillaan on taipumus nousta koko kansakunnan asioiksi – tai ainakin he ovat osanneet puhua niistä niin kovalla äänellä, että muiden on pakko vaieta ja kuunnella.

Siksi heillä on toivottavasti vielä painoarvoa nostaa isoksi keskustelunaiheeksi se, miten suomalaisten pitää varautua vanhuuteensa.

Koko ajan lähenee vaihe, jossa osa ikäluokasta ei enää selviä kotonaan ilman tukea. Heti sodan jälkeen syntyneet yli 100 000 ihmisen ikäluokat alkavat – toki alkuperäistä kokoaan pienempinä – tulla 80 vuoden ikään vuoden 2026 jälkeen. Osa heistä elää jopa satavuotiaiksi.

Fakta on, että hyvin vanhoista eli yli 85-vuotiaista ihmisistä melkein kaikki tarvitsevat jossain vaiheessa elämänsä loppuaikoina ympärivuorokautista hoitoa. Se ei välttämättä ole pitkä vaihe, mutta kukaan ei voi tietää sen pituutta etukäteen.

Tosiasia on myös se, että vanhustenhoito on kriisiytymässä jo vanhusten nykyisen määrän vuoksi.

Ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen arvion mukaan 300 hoitajaa liian vähän. Vanhusten kotipalveluiden työntekijät juoksevat kohteesta toiseen ehtimättä syödä edes lounasta välissä, ja vanhusten omaishoitajat eivät voi pitää sallittuja vapaapäiviään, kun sijaishoitopaikkoja ei ole.

Kun tilanne on tämä jo nyt, kuvittelevatko suuret ja heidän jälkeensä syntyneet suurehkot ikäluokat todella, että vastaisuudessa hoitopaikan saa kunnalta kaikilla palveluilla tuosta vain? Joka puolella maata Hangosta Utsjoelle samantasoisena? Rikkaille siinä missä köyhillekin?

Kyselytutkimusten perusteella monet epäilevät, että elinikäinen verojen maksu ei riitä takaamaan kelvollista hoitopaikkaa julkiselta puolelta. Ja jos hoitoa haluaa ostaa itse, monet epäilevät eläkkeensä loppuvan kesken.

Ei tosin voi olettaa, että kukaan osaisi arvioida hoitonsa kustannuksia. Harva saa selvää viidakosta, joka vallitsee kuntien palveluasumisen asiakasmaksuissa, saati yksityisissä vanhusten palvelutaloissa.

Palveluasumisen maksujärjestelmä piti remontoida tällä hallituskaudella. Työryhmäesitys valmistui keskiviikkona, mutta tämä eduskunta ei enää ehdi käsitellä sitä.

Nykytilanteessa kunta saa periä pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevalta asiakkaalta enintään 85 prosenttia nettokuukausituloista. Vanhukselle pitää jäädä asiakasmaksun jälkeen henkilökohtaista rahaa omaan käyttöön.

Tehostetussa palveluasumisessa sen sijaan ei ole vastaavia säännöksiä. Niissä voidaan periä asumismaksua, vuokraa, lääkkeiden omavastuuosuutta ja vielä palveluistakin oma maksunsa, eikä käyttövaraa välttämättä jää.

Maksut vaihtelevat kunnittain, joten kansalaisten yhdenvertaisuudesta ei voi puhua. Sekavuuden taustalla on sekin, että kunnat ovat pyrkineet eroon laitoksista ja siirtyneet tarjoamaan palveluasumista – josta jo noin puolet on kunnan tilaamaa mutta yksityisen palveluntarjoajan eli esimerkiksi Attendon tuottamaa.

Olisi hyvä meidän nuorempien kannalta, jos suuret ikäluokat saisivat omalla painoarvollaan puristettua esiin odotettavissa olevan julkisen vanhustenhoidon minimitason. Millaisiin palveluihin on oikeus, kun vanhusmäärä tästä vain kasvaa?

Samoin on täysin keskustelematta, pitäisikö varallisuus ottaa huomioon vanhuspalveluiden asiakasmaksuissa. Tällainen pahaenteinen lause oli jo valtiovarainministeriön valmistelemassa hallituksen rakennepaketin tausta-aineistossa syksyllä 2013, mutta lopullisesta paperista se pyyhittiin pois.

Siellä se silti jo muhii, virkamiesten mielessä. Jos julkinen talous tästä vain heikkenee, varakkaat pannaan kohta maksamaan enemmän. Siinä on miettimistä myös suurten ikäluokkien perijöille.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat