Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä vikaa on konsensuksessa?

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) on käynyt talven aikana ristiretkeä konsensusta ja kolmikantaista valmistelua vastaan.

Aluksi hän manasi koko päätöksentekomallin alimpaan helvettiin. Myöhemmin hän kehitti lievemmän version, jossa kolmikannalle annetaan määräaika. Jos valmista ei tule määräaikaan mennessä, hallitus päättää asioista omin päin.

Stubbin kritiikki konsensusta eli yhteisymmärrystä kohtaan osuu osin oikeaan. Päätöksentekotapana se on hidas ja kankea. Lopputulos on yleensä laiha kompromissi, johon oikein kukaan ei ole tyytyväinen. Monen mielestä työmarkkinajärjestöillä on nykyisin aivan liikaa valtaa.

Mutta on konsensuksesta hyötyäkin. Kaikki osapuolet ovat sitoutuneet saavutettuun lopputulokseen.

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö moitiskeli syksyllä nykyistä hallituspohjaa saamattomuudesta, Stubb puolustautui sanomalla, että on tällä vaalikaudella saatu jotain aikaankin: usean miljardin euron talouden tasapainottamistoimet, äärimaltillinen monivuotinen palkkaratkaisu sekä eläkejärjestelmän perusteellinen uudistaminen.

Näistä kaksi jälkimmäistä sovittiin työnantajien ja palkansaajien kesken, hallitusvalta istui vain symbolisesti neuvottelupöydässä.

Yksinomaan eläkeratkaisu ja työllisyys- ja kasvusopimus ovat merkitykseltään paljon suurempia ratkaisuja kuin kokoomusvetoisten hallitusten tällä vaalikaudella tekemät päätökset.

Stubbin tuomio tuntuu sikälikin erikoiselta, että vähän aiemmin todennäköinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli esittänyt laajaa yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen, yritysten ja tulevan hallituksen kesken.

Saattaa siis käydä niin, että kokoomus jää yksin vastustamaan konsensusta.

Jos palkansaajat ovat jostain asiasta eri mieltä Stubbin kanssa, onko aina niin, että Stubb – sekä Elinkeinoelämän keskusliitto tai Suomen Yrittäjät – on lähtökohtaisesti oikeassa ja palkansaajat väärässä?

Lähihistoria tuntee kaksi ideologisesti jossain määrin yhtenäistä hallitusta, siis porvarihallitusta. Kumpikin oli keskustavetoinen: Esko Ahon hallitus vuosina 1991–1995 ja Matti Vanhasen toinen hallitus vuosina 2007–2011.

Kumpikin hallitus esitti hankkeita, jotka eivät olleet palkansaajien mieleen. Eikä kumpikaan hallitus lopulta uskaltanut viedä hankkeitaan loppuun, kun ammattiyhdistysliike uhkasi yleislakolla.

Eivät asiat väkipakolla etene.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat