Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina päättää itse tulevaisuudestaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtapolitiikka leimasi julki tulleita puheita ja vaatimuksia neuvotteluissa Ukrainan sodan lopettamisesta. Venäjä vaati takaisin menettämäänsä valtapiiriä Euroopassa ja syytti länttä aggressiosta. Lännessä kiisteltiin siitä, miten Venäjän edut otetaan huomioon Ukrainassa ja valtapyrkimykset pysäytetään muualla.

Tärkein asia neuvottelujen taustalla oli kuitenkin Ukrainan oikeus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Viime vuoden aikana ukrainalaiset kannattivat parlamentti- ja presidentinvaaleissa ylivoimaisella enemmistöllä kehitystä kohti vapaata eurooppalaista oikeusvaltiota. Torstaina Minskissä maratonneuvottelujen jälkeen syntynyt sopimus tulitauosta Itä-Ukrainaan antaa mahdollisuuksia tavoitteen saavuttamiseksi, vaikka helppoa siitä ei tule vieläkään. Uusi tulitaukosopimus ei ole Ukrainan kriisin päätepiste mutta valtavasti parempi asiantila kuin kaikki muut tarjolla olleet vaihtoehdot.

Minskissä sovittiin hyvin pitkälti samoista asioista kuin edellisissä tulitaukoneuvotteluissa samassa paikassa syyskuun alussa. Silloin sovitut tulitauko, raskaiden aseiden vetäminen rintama-alueilta ja Ukrainan itärajan tehokas valvonta jäivät haaveiksi.

Tälläkin kertaa ratkaisevinta on, miten hyvin tulitauko pitää, kun se tulee voimaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Vasta tulitauon jälkeen on sopimuksen mukaan vuorossa raskaiden aseiden vetäminen rintamalinjalta.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoi neuvottelujen päätyttyä, että Ukraina pyrkii saamaan Venäjän-vastaisen rajansa valvontaansa vuoden loppuun mennessä. Siihen on Ukrainan kriisin mittapuulla pitkä aika.

Neuvottelujen loppusuoralla myös taistelut jatkuivat. Niissä kuoli 14 siviiliä ja kaksi ukrainalaista sotilasta, ja Venäjältä tuli rajan yli kymmeniä panssaroituja ajoneuvoja, tiedotettiin Ukrainassa.

Ukrainan kriisissä kasautunut epäluottamus Venäjän ja länsimaiden välillä kuului selvästi, kun neuvotteluja johtaneet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande arvioivat aikaansaannostaan Minskissä. Hollanden mukaan sopimus antaa vakavaa toivoa ratkaisusta Ukrainassa. Merkelin mukaan toivo vain kajastaa.

Helsingissä presidentti Sauli Niinistö noudatti samaa varovaista linjaa ja sanoi, että Venäjän ja lännen suhteiden korjaamiseen tarvitaan paljon aikaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli kuitenkin omilla linjoillaan ja piti selvänä, että viikkoja Debaltseven kaupunkia puolustaneet tuhannet ukrainalaissotilaat antautuvat kapinallisille tulitauon tullessa voimaan.

Brysselissä torstaina koolla olleet EU-johtajat eivät vielä käynnistäneet edes keskusteluja Venäjään kohdistettujen pakotteiden purkamisesta.

Toivoa uuden sopimuksen pitävyydestä Ukrainassa ruokkii pelko epäonnistumisen seurauksista. Sopimuksen romahtaessa sota Itä-Ukrainassa muuttuisi entistäkin vaarallisemmaksi. Merkelin ja Hollanden asettuminen neuvottelujen takaajiksi antaa tulokselle arvovaltaa mutta tarkoittaa samalla, että sopimuksen kariutuminen tekisi jatkodiplomatian mahdottomaksi.

Neuvottelutuloksen syntymistä edisti se, että kaikkien arviot sodan seuraavista vaiheista synkkenivät nopeasti. Yhdysvallat valmistautui päättämään aseavusta Ukrainalle, ja Venäjä uhkasi yhä avoimemmin länttä ydinaseillaan.

Neuvottelutulos ei ole irrallinen ponnistus vaan selvästi osa laajempaa pakettia, johon kuuluu myös Kansainvälisen valuuttarahaston torstaina julkistama 15 miljardin euron lainarahoitus Ukrainalle. Sodan päättyminen on Ukrainalle laiha lohtu, jos maan talous samalla romahtaa. Romahduksen estämiseen tarvitaan muiden apua, mutta lopulta ukrainalaisten on pelastettava itsensä omilla päätöksillään ja toimillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat