Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan talousavun jatkosta ja ehdoista tuli jänistyspeli

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Englantia osaavat tuntevat ilmaisun chicken game, jänistyspeli. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi pelaajaa kilpailee samoista resursseista pyrkimättä minkäänlaiseen yhteistyöhön.

Tätä havainnollistetaan tilanteella, jossa kaksi autoa ajaa kohti toisiaan ja voitettava resurssi on (uhka)rohkean maine. Se joka jänistää ja väistää, menettää tämän saaliin.

Tilanteen rakentumisen kannalta on olennaista se, että molemmat uskovat toisen menettelevän fiksusti – arvostavan elämää enemmän kuin mainetta – ja väistävän ajoissa. Mutta voittajalle olisi kuitenkin tarjolla sekä maine että elämä.

Kreikka ja Kreikkaa avustavat pelaavat jänistyspeliä toisiaan vastaan.

Nyt on vielä menossa se vaihe, jossa ajetaan kohti toista osapuolta täyttä vauhtia. Siksi euroryhmä ja Kreikka eivät päässeet keskiviikkona lainkaan eteenpäin maan avustamisen jatkamisesta. Kolariin kun on vielä matkaa. Ainakin pari viikkoa.

Peliteoreettisesta asetelmasta paistaa läpi tilanteen murheellisuus.

Eurooppa tarvitsisi yhteistyöpeliä päästäkseen taantumasta sekä lisätäkseen ulko- ja turvallisuuspoliittista vahvuuttaan. Saalis on yhteinen ja vain yhteisesti saavutettavissa.

Mitä etäämmäs EU-maat joutuvat toisistaan, sitä vähäisemmäksi niiden joukkovoima käy. Ikävä kyllä tämä ei tarkoita sitä, että yhteisestä edusta irtoavien palasten mahti kasvaisi. Joukkovoima katoaa, jos sitä paloittelee.

Tämän Venäjä on pannut merkille. Se tekee kaikkensa hajottaakseen unionia. Lupaillessaan Kreikalle talousapua Venäjä usuttaa maata ajamaan täysillä päin muuta Eurooppaa. Venäjä kun ei saisi kolarissa vaurioita vaan etuja.

Kreikan ja avunantajien jänistyspelissä molempien on pakko hieman väistää. Kreikka ajaa pikkuautolla päin rekkaa.

Silti isomman on tarjottava pienemmälle jotain. Jos Kreikkaa halutaan pitää edes EU:ssa, isomman on toimittava pienempää fiksummin ja ajateltava kokonaisuuden etua.

Kreikan uusien päättäjien kannattaisi vihdoin katsoa sanakirjasta, mitä kompromissi ja realismi tarkoittavat. Latinalaisperäisten ilmaisujen luettelosta c:n kohdalta löytyy sana concursus (konkurssi) – yhteentörmäys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat