Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekavasti esitellyt koulusäästöt ansaitsevat vielä välikysymyksen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta saa vielä lopputaipaleellaan käsiteltäväksi opposition yhteisen välikysymyksen koulutuksesta ja hallituksen siihen suunnittelemista säästöistä. Säästöjä koskevat lait etenevät jo eduskunnassa, mutta opposition toiveena on, että hallitus peruisi toimet samaan tapaan kuin heitti perhepakettinsa roskakoriin.

Koulutusleikkaukset on esitelty julkisuuteen niin sekavasti, ettei niistä ole pahitteeksi puhua vielä kerran. Toivottavasti keskustelu ei ole yhtä väsähtänyttä kuin muutamassa aiemmassa välikysymyksessä.

Eduskunnan sivistysvaliokunta käsittelee parhaillaan kahta lakiesitystä: toisessa keskiössä on koulutuksen rahoitus, toisessa koulutuksen rakenne. Esitykset kietoutuvat toisiinsa, sillä rahoituksen leikkaus johtaa vääjäämättä myös oppilaitosverkoston rakenteen muutoksiin. Rakennelain pyrkimyksenä on tehdä verkoston karsinta hallitusti.

Vastaisuudessa ideana on maksaa koulutuksen järjestäjille ensisijaisesti suorituksista ja tuloksista, ei opiskeluajasta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi rahoituslaista jo äreän lausunnon. Valiokunnan mukaan uudesta sääntelystä on tulossa hyvin vaikeaselkoinen, eikä sen vaikutuksia sivistyksellisiin perusoikeuksiin pystytä arvioimaan.

Eduskunta siis säätää rahoituslakia tietämättä kunnolla, mitkä ovat sen vaikutukset nuorten tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin. Laki vaatii tarkkaa seurantaa.

Rakennelaissa keskeistä on, että kaikkien lukioiden, ammattikoulujen ja ammatillisten aikuisoppilaitosten järjestämisluvat menevät uusiksi vuoden 2017 alusta.

Jokaisen koulutuksen järjestäjän – kuntien ja yksityisten tahojen – on haettava ministeriöltä uusi lupa. Hakijat eivät kuitenkaan vielä tarkkaan tiedä kriteereitä, joiden perusteella lupa heltiää.

Vaikka luvan saamisen edellytykset täyttyisivätkin, viimeinen sana on opetus- ja kulttuuriministeriöllä. Ministeriö tekee alueiden tilanteesta kokonaisarvion ja myöntää luvat sen perusteella.

Päähuomio on ollut syrjäseutujen kouluissa, mutta nyt pitäisi puhua siitä, mitä järjestämisverkon tiivistäminen tarkoittaa metropolialueella ja kasvukeskuksissa. Ministeriöltä on tullut selvä viesti, että ylikapasiteettia ja karsimisen varaa on nimenomaan näillä seuduilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat