Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen laatu paranee työnjakoa lisäämällä

Pääkirjoitus
 
Jukka Kola ja Jukka Mönkkönen

Korkeakoulujen kehittäminen edellyttää kattavaa uudistusta, jossa käytetään vertailutietoa Suomesta ja ulkomailta.

Korkeakoulujen opetuksen ja tutkimuksen laatu vaikuttavat ratkaisevasti kansakunnan hyvinvointiin ja kilpailukykyyn. Siksi korkeakoulu-uudistusten tulee perustua pitkäjänteisiin laatupanostuksiin, ei säästötarpeisiin.

Tutkimuksessa olemme jäämässä huolestuttavasti jälkeen muista Pohjoismaista. Erityisesti Tanska on 2010-luvulla parantanut suoritustaan merkittävästi. Tietyillä huippututkimuksen mittareilla monet maat – kuten Belgia, Saksa, Irlanti, Itävalta ja Norja –, jotka vielä vuosikymmen sitten olivat Suomen kanssa samalla tasolla tai meitä jäljessä, ovat menneet vauhdilla ohi.

Ainakin Suomea ja Tanskaa verrattaessa yksi ilmeinen ero on, kuinka moneen erilliseen yksikköön voimavaroja jaetaan.

Suomessa ja Tanskassa väestö ja korkeakoulusektorin budjetti ovat lähes yhtä suuret, mutta Suomessa on 14 yliopistoa ja Tanskassa vain 8. Lisäksi Suomessa on 24 ammattikorkeakoulua, 6 yliopistokeskusta ja 13 valtion tutkimuslaitosta.

Tanskassa toteutettiin vuosina 2006–2007 suuri uudistus, jossa yliopistoja yhdistettiin sekä keskenään että valtion tutkimuslaitosten kanssa: kun maassa oli aiemmin 25 korkeakouluyksikköä, uudistuksen jälkeen niitä oli 11.

Kun samansuuruisen korkeakoulubudjetin jakajia on Suomessa paljon enemmän kuin Tanskassa, niukat voimavarat sirpaloituvat liian moniin yksiköihin. Etenkin yliopistojen kansainvälinen kilpailukyky kärsii, ja se haittaa Suomen menestymistä.

Päällekkäisiä toimintoja samoilla koulutus- ja tutkimusaloilla on liian monessa yliopistollisessa yksikössä. Esimerkiksi kauppatieteitä opetetaan 11 yliopistossa ja lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa.

Rinnakkaisten yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintojen ylläpitämisen sijaan monilla aloilla voitaisiin sopia järjestelystä, jossa alemmat tutkinnot suoritettaisiin ammattikorkeakouluissa. Osa ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista sijoittuisi työelämään ja osa jatkaisi maisteri- ja tohtoriopintoihin yliopistoihin. Näin saataisiin järkevämpiä, laadukkaampia ja kansantaloudellisesti kestävämpiä koulutuskokonaisuuksia.

Korkeakoulujen profiloitumisen ja rakenteellisen kehittämisen tarve on ilmeinen. Yliopistoja on toki yhdistetty ja uudistettu sisäisesti – merkittävimpinä esimerkkeinä Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Taideyliopisto – mutta Tanskan kaltaista koko kentän kattavaa reformia ei ole tehty. Tuore Tampereen hanke, jossa kaksi yliopistoa ja ammattikorkeakoulu suunnittelevat yhteistyötä, on hieno esimerkki ennakkoluulottomasta ja oma-aloitteisesta uudistushalusta. Myös Lappeenrannassa ja Lapissa yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat tiivistäneet yhteistyötä keskenään ja paikallisen elinkeinoelämän kanssa.

Uudistusten on pohjattava luotettavaan ja ajanmukaiseen tietoon. Jo olemassa olevat tiedot tutkimuksen laadusta on hyödynnettävä nykyistä tavoitteellisemmin, ja tarvittaessa on tehtävä yliopistojen valtakunnallisia laatuvertailuja. Kokonaisten yliopistojen vertailun sijaan kannattaa verrata eri yliopistojen koulutus- ja tutkimusaloja keskenään.

Tanskan ja Suomen välillä on toki eroa pinta-alassa ja korkeakoulujen alueellisessa kattavuudessa. Tämä voidaan ottaa huomioon rakennekehitystarpeissa.

Tietyn suuralueen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten pitäisi arvioida oman alueensa profilointi- ja rakennekehitystarpeet yhdessä. Niiden tulisi tehdä arviointi entistä laatu- ja kustannustietoisemmin, eikä vain omaa asemaansa suojaten.

Uudistukset pitää tietenkin integroida valtakunnallisesti, mutta alueellinen kehitystyö vahvistaisi motivaatio- ja menestystekijöitä ja hyödyntäisi koko maan henkisen potentiaalin.

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kehitysmahdollisuudet pitää arvioida kokonaisuutena. Laatu ja kansainvälinen kilpailukyky ovat korkeakoulujen menestyksen kannalta tärkeitä tekijöitä.

Tällä tavalla voimme rakentaa Suomeen Helsingin yliopiston lisäksi muutaman laadukkaan, maailmanluokkaa olevan korkeakoulukokonaisuuden. Niillä taataan tutkimuksen ja koulutuksen korkea taso sekä säilytetään riittävä alueellinen kattavuus.

Jukka Kola ja Jukka Mönkkönen
Kola on Helsingin yliopiston rehtori ja Mönkkönen Itä-Suomen yliopiston rehtori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat