Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä asioista vaaleissa puhutaan?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolueiden vaalikampanjat voinee tulkita alkaneiksi, kun vihreät julkistavat vaaliohjelmansa tänä viikonloppuna ja vasemmistoliiton johto kiertää pitkän viikonlopun aikana ympäri maata. Viime viikonvaihteessa keskusta, kokoomus ja Sdp availivat omia kampanjoitaan. Perussuomalaisten vaaliohjelmaa vielä odotellaan.

Kampanjan avaus on tosin venyvä käsite, varsinkin näissä vaaleissa. Etenkin suuret puolueet pyrkivät maksimoimaan julkisuuden ja ripottelevat linjaustensa julkistamisia pitkin vaalikevättä. On vaaliohjelmia ja "strategisia hallitusohjelmaluonnoksia". Tarkennuksia omiin vaaliohjelmiin on luvassa ainakin keskustalta ja Sdp:ltä.

Toisenkinlainen vaalikamppailu on alkanut. Alkuviikosta kohua nostatti uutinen, jonka mukaan keskusta haluaa keskioluen pois ruokakaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta. Hyllyille pantaisiin laimeampaa juotavaa. Sepä riemastutti kilpailijoita.

Puolueiden ohjelmalinjaukset tuskin pääsevät täysin hallitsemaan vaalien julkista agendaa eli asialistaa. Vaalien ykkösaiheeksi noussevat joka tapauksessa talous ja työpaikat. Jokainen puolue haluaa lisää talouskasvua ja työpaikkoja, mutta keinoista vallitsee erimielisyys.

Edelliseen liittyy julkisen talouden tasapainotus ja sen osana niin sanotut leikkauslistat. Tästäkin asiasta on eri kantoja: kokoomuksen mielestä tasapainotuksen tarve on suurempi kuin keskustan mielestä. Kokoomus saattaisi julkisen talouden kuntoon täysin ilman veronkiristyksiä eli menoista leikkaamalla, Sdp kiristäisi hyvätuloisten verotusta. Vasemmistoliiton mielestä nyt ei ole leikkausten vaan elvytyksen aika.

Luvassa on siis melkoista numeroiden pyörittelyä.

Myös kesken olevat suuret hallinnolliset rakenneuudistukset – siis sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus sekä kuntien asema – puhuttavat vaalitenteissä. Ja kyllä koulutuksestakin pitäisi saada puheenaihetta.

Yleiset norminpurkutalkoot olisivat myös otollinen puheenaihe. Jokainen puolue varmaan etsii hyviä esimerkkejä tarpeettomista tai jopa haitallisista säännöksistä. Puhetta on tähän asti riittänyt tekoja enemmän. Ainakin kokoomus ottanee puheeksi työelämän sääntelyn – esimerkiksi työaikalain – väljentämisen.

Toisinaan maailmalta ilmaantuu jokin yllätyksellinen asia, joka hallitsee keskustelua aikansa. Neljä vuotta sitten se oli ensin Kreikan ja sitten aivan vaalien alla Portugalin talouskriisi. Euromaiden talouskriisit siivittivät perussuomalaiset ennennäkemättömään vaalivoittoon, "jytkyyn".

Kreikka tuli ongelmineen näissäkin vaaleissa tukemaan perussuomalaisten vaalimenestystä, vaikka puolueelle ei enää yhtä suurta menestystä povatakaan.

Kreikan kriisi sataa niin suoraan perussuomalaisten laariin, että muut puoluejohtajat todennäköisesti yrittävät karttaa aihetta.

Vaaliväittelyjä tuskin kyetään käymään viittaamatta Ukrainan sotaan ja Venäjän tiukentuneeseen linjaan länsimaita kohtaan. Nato-vaaleja näistä tuskin saadaan.

Maahanmuuttajatkaan tuskin nousevat laajaksi vaaliteemaksi. Maahanmuuttokriitikoiden näkyvin hahmo Jussi Halla-aho pysyy EU:n parlamentissa Brysselissä, eikä aihe ole puheenjohtaja Timo Soinin asialistalla yhtä keskeisellä sijalla. Päinvastoin, hänestä on vain parempi, jos perussuomalaiset eivät leimaudu maahanmuuttovastaiseksi yhden asian liikkeeksi.

Kuten edellä olevasta luettelosta voi päätellä, vaalien keskustelut todennäköisesti liikkuvat niin ylätasolla, että äänestäjä televisioruudun äärellä saattaa ajoittain tympääntyä. Keskioluen kaltainen aihe voi herättää kiivaitakin tunteita, mutta isoissa asioissa puolueita hillitsee tieto, mitä vaalivoiton jälkeen voi olla edessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat