Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja ei kulje Kreikan tietä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Matkoillaan ympäri Eurooppaa Kreikan uudet vasemmistojohtajat ovat toistaiseksi kiertäneet Espanjan kaukaa. Heille ei ole tiedossa kutsua ainakaan Espanjan konservatiivihallitukselta.

Euroalueen velkakriisin leimahtaminen uudelleen liekkiin Kreikassa on jättänyt varjoonsa täysin päinvastaisen kehityksen entisessä kriisimaassa Espanjassa. Samalla kun radikaalivasemmiston puolue Syriza vaatii Kreikalle vapautusta talouden pelastuspaketin tiukoista ehdoista, Espanja on nousemassa yhdeksi euroalueen nopeimmin kasvavista talouksista. Kriisimaista Irlanti ja Portugali ovat samalla tiellä Espanjan, eivät Kreikan, kanssa.

Muutamassa vuodessa Espanjasta on kehkeytynyt tiukan talouskurin kannattaja, joka vastustaa voimakkaasti Kreikan vaatimia lainahelpotuksia. Vastustus ei johdu ainoastaan siitä, että Espanja on, toisin kuin Kreikka, nostanut itsensä suosta rankalla talouskuurilla. Lisäksi on yhä olemassa myös vaara, että Kreikka kiskaisee Espanjan perässään takaisin kriisin syövereihin. Se olisi vakava uutinen koko euroalueelle. Espanjan talous on huomattavasti suurempi kuin minkään muun velka- tai pankkikriisiin ajautuneen eurooppalaisen valtion.

Espanjan pääministeristä Mariano Rajoysta saattaa vaikuttaa siltä, että hän on joutunut loppumattomalle esteradalle. Jokaista selvitettyä ja etukäteen ylivoimaiselta vaikuttanutta estettä on seurannut uusi. Konservatiivihallituksen pysyminen pystyssä tähänkin asti kertoo lähinnä haastajien heikkouksista.

Espanjassa talouden kriisi ei ollut alkuvaiheissaankaan yhtä syvä ja laaja kuin Kreikassa. Sen vaikutukset tavallisten espanjalaisten elämään olivat kuitenkin rankat.

Toisin kuin muissa euroalueen kriisimaissa, Espanjassa pelastuspakettia ei rakennettu suoraan julkisen talouden vaan pankkijärjestelmän tueksi. Espanja sai heinäkuussa 2012 muilta euromailta sadan miljardin euron lainapaketin, josta Espanja kuitenkin käytti vain 41 miljardia euroa ennen kuin lainaohjelma keskeytettiin tarpeettomana seuraavan vuoden lopussa.

Pankit eivät kaatuneet julkisen talouden rasitteeksi, mutta Espanjan työttömyys nousi lähes 27 prosenttiin rankkojen rakenteellisten muutosten, säästötoimien ja veronkiristysten seurauksena.

Samoihin aikoihin itsenäisyysliike vahvistui taloudellisesti tärkeässä Kataloniassa. Lisäksi hallitsevaa konservatiivipuoluetta ravisteli laaja laittomaan rahoitukseen ja korruptioon liittyvä skandaali, joka ulottui Rajoyn kynnykselle asti.

Katalonian itsenäisyysliike on kuitenkin sotkeutunut omaan politiikkaansa, ja korruptioskandaali on kuluttamassa itseään loppuun. Espanjan talous kasvaa tänä vuonna ennusteiden mukaan yli kaksi prosenttia ja työttömyys laskee, vaikka hitaasti.

Nyt konservatiivisen kansanpuolueen PP:n rinnalle mielipidekyselyissä on kuitenkin noussut Kreikan Syrizaa muistuttava vasemmistolainen populistipuolue Podemos – juuri kun konservatiivien silmissä jo siinsi vaikeuksista huolimatta voitto vuoden loppuun mennessä järjestettävissä vaaleissa.

Rajoy joutuu etsimään tulevina kuukausina reittiä, joka ei voimista Podemosia eikä vaaranna Espanjan talouden lupaavaa mutta edelleen haurasta elpymistä. Mikäli Kreikka saa muilta euromailta lainaohjelmaansa merkittäviä helpotuksia ilman aiemmin vaadittuja talouden rakennemuutoksia, espanjalaisille on vaikeampi vakuuttaa, että heidän kokemansa tiukka säästökuri oli välttämätön.

Espanjan tähänastinen menestys kuitenkin osoittaa, ettei Eurooppa jakaudu enää velkakriisin jälkihoidossa etelään ja pohjoiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat