Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitusoikeus vähentäisi epäilyjä poliittisista virkanimityksistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tämän hallituksen aikana on tehty useita poliittisia virkanimityksiä, joiden yhteinen piirre on, että asiassa toimivaltainen ministeri on tomerasti kiistänyt nimityksen olleen poliittinen. Virkoihin on valittu päteviä henkilöitä, joilla on kuitenkin kuin sattumalta ollut sama puoluekanta kuin nimittävällä ministerillä.

Nimityksistä ei ole noussut poliittisia riitoja, koska hallituksessa on tapana, että toisten ministereiden tontilla oleviin henkilövalintoihin ei puututa. Enintään on tehty pientä kiusaa ottamalla paperit pöydälle seuraavaan valtioneuvoston istuntoon.

Moni nimitysprosessi on herättänyt aiheellista katkeruutta poliittisesti sitoutumattomissa hakijoissa, jotka ovat pitäneet itseään nimitettyä pätevämpänä. Viimeksi näin kävi, kun uuteen Kansallisen koulutuksen arviointikeskukseen haettiin johtajaa.

Porilainen opetusministeri Krista Kiuru (sd) nimitti virkaan Harri Peltoniemen. Hänkin on puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti ja Porista kotoisin. Virasta kilpaillut koulutetumpi hakija valitti asiasta oikeuskanslerille, jonka torstaina antamasta päätöksestä käy karusti ilmi, miten ministerit käytännössä pystyvät ohjaamaan virkoihin mieleisiään henkilöitä ja kirkkain silmin väittämään, ettei nimitys ole poliittinen.

Tässä tapauksessa Kiuru puuttui voimakkaasti nimitykseen jo siinä vaiheessa, kun hänelle vasta esiteltiin seitsemän haastateltua hakijaa ilman paremmuusjärjestystä. Kiuru oli kiirehtinyt kertomaan kesken virkamiesvalmistelun omana kantanaan, että Peltoniemi on "pätevin ja sopivin".

Oikeuskanslerin mukaan näyttöä ei ole, että Kiurun ohjaus olisi ollut poliittisesti motivoitunutta tai lainvastaista, mutta asiallistakaan se ei ollut. Virkamiesvalmistelijat joutuivat hankalaan välikäteen, ja nimitys herätti aiheellisesti epäilyjä puoluetoverin suosimisesta.

Valtion virkanimityksistä ei voi valittaa tuomioistuimeen, toisin kuin kunnallisista nimityksistä. Ainoaksi keinoksi jää oikeuskanslerille kantelu.

Valituskiellolle on enää nykyisin vaikea löytää perusteita. Kuten oikeuskansleri toteaa, muutoksenhakuoikeus vahvistaisi luottamusta valtion virkanimitysten asianmukaisuuteen ja parantaisi hakijoiden oikeusturvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat