Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuus taivuttelee puolueita tukijoikseen

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Nautitaan D-vitamiinia tai otetaan D-pilleri. Rakkaalla lapsella oli monta peitenimeä. Rakas lapsi oli devalvaatio, jonka Suomen johto joutui markka-aikana usein tekemään.

Viimeinen ja dramaattinen kamppailu Suomen markan arvosta käytiin 1990-luvun alussa. Salaperäiset D-vitamiinipuheet alkoivat jo ennen kevään 1991 eduskuntavaaleja.

Teollisuus taivutteli puolueita hyväksymään devalvaation, koska teollisuus oli menettänyt kilpailukykynsä maailmanmarkkinoilla.

Aluksi devalvaatioon ei suostuttu. Esko Ahon hallitus ja Suomen Pankki kamppailivat puoli vuotta devalvaatiota vastaan. Niiden oli kuitenkin marraskuussa 1991 pakko taipua devalvaatioon, ja vuoden päästä markka päästettiin vielä kellumaan.

Se oli kovaa aikaa meille suomalaisille, sillä devalvaatio tarkoitti massiivista tulonsiirtoa tavallisten ihmisten kukkarosta vientiteollisuuden hyväksi.

Devalvaation jälkeinen aamu oli aina ankea, sillä kaikki tuontitavara, kuten autot, kallistui heti ja myöhemmin devalvaation vaikutus tuntui lähes kaikissa muissakin hinnoissa. Elintaso laski.

Piti toivoa, että kohentunut vienti toisi aikaa myöten rahat takaisin. Onneksi niin kävi 1990-lopulla.

Poliitikoille devalvaatiopäätös oli hankala. Oli tuskallista selittää kansalaisille, miksi elintasoa piti leikata. Kätevää oli se, että hallitus pystyi yhdellä päätöksellä huolehtimaan vientiteollisuuden eduista.

Suomessa keskusteltaisiin devalvaatiosta, jos eläisimme markka-aikaa. Tilanne on nimittäin perin tuttu taloushistoriasta. Vienti ei vedä, vaikka kilpailijamaissa on jo kasvua. Ruotsin keskuspankki heikentää kruunun arvoa. Se tietää vaikeuksia ruotsalaisten kanssa kilpaileville suomalaisille yrityksille.

Devalvaatio ei ole enää käytössä, joten teollisuuden pitää hankkia kilpailukykynsä muilla keinoilla. Yksi keino on poliittinen lobbaus sen puolesta, että uusi hallitus ryhtyisi tosissaan teollisuuden asialle.

Teollisuudessa näköjään uskotaan, että keskusta nousee pääministeripuolueeksi. Näin voi päätellä kahdesta uudesta nimityksestä.

Teknologiateollisuuden johtajana aloitti helmikuun alussa Sanna Rauhansalo, joka on aikaisemmin toiminut pääministeri Matti Vanhasen avustajana ja keskustan eduskuntaryhmän sihteeristössä.

Samana päivänä aloitti metsäteollisuuden etujärjestön edunvalvontapäällikkönä Riikka Pakarinen, joka on viisi vuotta ollut Euroopan parlamentin jäsenenä ja myös keskustan varapuheenjohtajana.

Demareihin teollisuus pitää yhteyttä ammattiliittojen kautta.

Vieraskynä-palstalla (HS 2. 2) julkaistiin Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jorma Turusen ja Metallityöväen liiton puheenjohtajan Riku Aallon (sd) yhteinen kirjoitus siitä, mitä vaalien jälkeen pitäisi tehdä teollisuuden hyväksi.

Seuraavana päivänä Teknologiateollisuus ry järjesti Etelärannassa tiedotustilaisuuden ja julkisti kirjasen "Uudistumisen aika", jossa esiteltiin teknologiateollisuuden eduskuntavaalitavoitteet. Ne olivat samat tavoitteet, jotka oli jo julkaistu Turusen ja Aallon kirjoituksessa.

Teknologiateollisuuden johtajat ovat kiertäneet koko maan ja tavanneet satoja eduskuntaehdokkaita, ja ammattiliitot ovat olleet mukana todistamassa yhteisen asian puolesta.

Teollisuuden viesti on tiivistetty kahteen nättiin lauseeseen: "Kun on teollisuutta, on vientiä. Kun on vientiä, syntyy hyvinvointia."

Kysymys on kuitenkin samasta asiasta kuin devalvaatiossakin oli: pitäisi tehdä tulonsiirto teollisuuden hyväksi. Ennen siitä selvittiin yhdellä suurella päätöksellä. Nyt tulonsiirto vaatii satoja pieniä päätöksiä: muutoksia lainsäädäntöön, valtion tukiaisia ja verohelpotuksia.

Onnistuuko lobbaus?

Kyllä se onnistuu. Kokoomus ja Rkp ovat jo valmiiksi teollisuuden taskussa. Keskustan Juha Sipilä ymmärtää entisenä yritysjohtajana teollisuuden tarpeita. Antti Rinne pääsi vuosi sitten Sdp:n puheenjohtajaksi teollisuuden ammattiliittojen tuella ja kuuntelee nyt niitä. Perussuomalaisten Timo Soinikin on kuulemma oppinut ymmärtämään teollisuuden toivomuksia.

Pitää vain panna sormet ristiin ja toivoa, että teollisuus ja vienti pystyvät aikaa myöten maksamaan rahat takaisin.

Unto Hämäläinen
unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat