Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valittajakansaa lohduttaa, että jollain menee vielä huonommin

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Onko elämä joskus rankkaa? Tuntuuko, että rahat eivät riitä, työ stressaa, kumppani ei sytytä ja lasten korvatulehduskierre kestää varmasti pitempään kuin muilla?

Kun suomalainen heittäytyy itsesäälin syvimpiin syövereihin, tuntuu siltä, että vain yksi asia lohduttaa: ajatus siitä, että jollain menee vielä huonommin.

Oma palkka ei tunnu niin pieneltä, kun muistaa, että joku sinnittelee työttömyyskorvauksella. Oma kumppani tuntuu hieman kiehtovammalta, kun se ei sentään pahoinpitele tai juo. Lasten korvatulehduskierre ei tunnu niin ylitsepääsemättömältä, kun muistaa, että joidenkin lapset ovat vakavasti sairaita.

Kun seuranta-alueena ovat sosiaali- ja terveysasiat, tapaa väkisinkin ihmisiä, joiden kohtalo tai kohtelu asettaa omat valituksen aiheet kyseenalaiseen – tai oikeastaan naurettavaan – valoon.

Kun tapaa lapsensa haudanneen äidin tai liikuntakykynsä menettäneen viranomaisten unohtaman vanhuksen, alkaa hävettää. Korvat punaisina sitä miettii, miten on vouhkannut pikkuasioista, first world problems. Töykeät ihmiset, toimimattomat työvälineet, paha lounassalaatti tai huono keli. Valivali.

Tapasin pari vuotta sitten 7-vuotiaan Hilman. Hän ei puhunut, liikkunut, nähnyt tai kuullut. Valtaosan elämästään Hilma on asunut kehitysvammaisten Rinnekodissa. Lomat ja viikonloput hän viettää perheensä kanssa Espoossa.

Hilman elämä on pitkää saattohoitoa, äiti kuvaili minulle tuolloin. Elämälle oli arvioitu mittaa 6–12 vuotta.

Äiti kertoi ottaneensa yhteyttä eduskunnan oikeusasiamieheen. Valitusten ja haukkujen sijaan viestinä olivat kiitokset Hilman hoidosta.

"Ihmiset jatkuvasti vaativat yhteiskuntaa hoitamaan asioitaan. Tärkeintä on kuitenkin oma tekeminen, apu tulee sitten sen jälkeen", Hilman isä totesi minulle puhelimessa perjantaina.

Nämä vanhemmat iloitsevat onnenmurusta ja muistavat, että joillain menee huonommin.

"Meillä menee verraten hyvin. Pystymme vielä tuomaan Hilman myös kotiin. Monilla ei sairauden, perhe- tai rahallisen tilanteen vuoksi ole mahdollisuutta", Hilman äiti kirjoitti minulle.

Onko väärin, että lohduttautuu sillä, että jollain toisella menee vielä huonommin? Onko se vahingoniloa vai sitä, että osaa asettaa oman tilanteensa mittasuhteisiin?

Onni se on pienikin onni, kun muistaa, että huonomminkin voisi mennä.

Päivi Punkka paivi.punkka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat