Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa energia antaa vain aikaa odotella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Luottoluokittaja Moody's arvioi keskiviikkona, että halvan öljyn piristävää vaikutusta liioitellaan. Moody'sin mukaan öljyn hinnan lasku ei potkaise maailmantaloutta liikkeelle, koska euroalue on heikko ja Kiinan kasvu takkuaa.

Asiaa voi tietysti katsoa toisinkin päin. Jos euroalue olisi vahva ja Kiinan talous kasvaisi kohisten, öljy ei olisi halpaa.

Öljyn hinta ei yksin määritä näiden talouksien tulevaa kasvua, mutta kyllä energian halventuminen yhdessä rahapolitiikan keventymisen ja euron heikkenemisen kanssa pitää euroaluetta pinnalla. On silti totta, että kelluminen ei riitä – uidakin pitäisi.

Öljyn hinnan lasku kasvattaa maailmantalouden epätahtisuutta. Yhdysvallat kiihdyttää, ja Kiina hidastaa. Japani ja euroalue polkevat paikoillaan. Energian myynnistä elävät, kuten Venäjä, uppoavat.

Hyvässä vauhdissa oleva Yhdysvallat pystyy korjaamaan täyden edun energia-alesta. Talous saa lisää polttoainetta, ja vaikka energia-ala maassa kärsiikin, kansantalous kokonaisuutena hyötyy.

Toinen nousija saattaa olla Intia. Maa tuo tarvitsemansa energian ulkoa, ja kova inflaatio on haitannut taloutta. Energian hintojen lasku tuonee merkittävää etua maalle.

Nobel-palkittu taloustutkija Joseph Stiglitz arvioi taannoin, että amerikkalainen talous seisoo asuntomarkkinoiden päällä. Kun markkinat ovat kunnossa, kuluttaja uskoo tulevaan ja käyttää rahaa. Ja talous hyrrää.

Finanssikriisi lähti liikkeelle Yhdysvaltain asuntomarkkinoilta. Kriisissä asuntokauppa hyytyi, hinnat romahtivat ja pankeille jäi suuret määrät maksukyvyttömyyteen ajautuneiden asiakkaiden asuntoja.

Yhdysvaltain asuntomarkkinat toipuvat vieläkin asuntokuplan puhkeamisesta, mutta Deutsche Bankin tuoreen selvityksen mukaan tilanne normalisoituu nopeasti. Työtä on taas tarjolla, ja myymättömien asuntojen varasto sulaa. Kotitalouksien mediaaniansiot kasvavat, velat ovat kutistuneet ja kuluttajien luottamus kasvanut.

Asuntokuplan räjähdys johti siihen, että iso nuorten aikuisten ikäluokka jäi vanhempiensa nurkkiin odottelemaan oikeaa kotoamuuton hetkeä. Nyt se näyttää tulevan. Pankin selvityksen mukaan asunnon ostosta kiinnostuneiden määrä kasvaa. Hinnat eivät ole kuplaa edeltävällä tasolla, mutta ne nousevat.

Tämä vuosi voi olla poikkeuksellisen vahva Yhdysvaltain taloudelle. Ei siis taantumavuosien divarisarjassa vaan ihan avoimessa kilpaluokassa. Yhdysvaltain keskuspankki alkaa hiljalleen keräillä elvytystään pois markkinoilta samaan aikaan kun Euroopan keskuspankki vasta aloittelee velanosto-ohjelmaansa.

Talousalueiden eritahtisuutta korostaa sekin, että riskit ovat pienimmät parhaassa iskussa olevassa Yhdysvalloissa.

Kiinaa alkaa uhata deflaatio, mutta talous- ja rahapolitiikan löysentämistä jarruttelee aikaisemmin rakennettu pörssi- ja asuntokupla. Eurooppaa uhkaavat Ukrainan ja Kreikan kriisit. Kehitysmaita uhkaa muun muassa se, että Yhdysvaltain dollarin ja talouden vahvistuminen yhdessä elvytyksen päättymisen kanssa suistavat dollarilainoja ottaneita yrityksiä tuhoon. Lisäksi rahavirtojen kääntyminen takaisin Yhdysvaltoihin romahduttaa valuuttoja.

Yhdysvalloissa uhkat ovat ulkona. Yhdysvaltain talouteen kriisit voisivat kiertyä kauppakumppaneiden kriisien kautta. Muut talousmahdit odottelevat, että Amerikan nousu nostaisi ne pois taantuman suosta.

Halpa öljy antaa aikaa odotella mutta ei pelasta mitään. Kysyntää ja investointeja pitäisi rohkaista kansallisella talouspolitiikalla, jotta Yhdysvaltojen veto tarttuisi Eurooppaan. Tässä Saksalla on suuri valta ja vastuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat