Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmas pyörä tulehdutti USA:n ja Israelin välit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Aamulehti arvioi Israelin ja Yhdysvaltain johtajien tulehtuneita henkilösuhteita. Lehden mukaan ne varjostavat Iranin ydinneuvotteluja juuri kun niissä pitäisi saada aikaan lopullisia ratkaisuja.

"Yhdysvaltain presidentti Barack Obama voi perustellusti ajatella ainakin yhdessä tapauksessa, että jos on tällaisia ystäviä, niin mihin enää tarvitaan vihollisia. Yhdysvallat on Israelin tärkein liittolainen, joka on maan turvallisuuden ja jopa olemassaolon viimeinen takaaja. Nyt tulehtuneet henkilösuhteet horjuttavat tämän suhteen perustuksia."

"Tulehduksen on epäsuorasti aiheuttanut – niin kuin intiimeissä suhteissa usein käy – kolmas pyörä, joka on tässä tapauksessa Israelin verivihollinen, Iran. Ulkovallat varsinkin lännessä epäilevät, että Iran kehittelee salaa ydinasetta. Sen avulla Iran voisi yrittää jopa tuhota juutalaisvaltion, jota se on uhkaillut toistuvasti."

"Israelille Iranin mahdollinen ydinase on siten elämän ja kuoleman kysymys. Siksi se on seurannut huolestuneena Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Britannian, Ranskan ja Saksan neuvotteluja Iranin kanssa."

"Varsinkin Israelin oikeistolainen pääministeri Benjamin Netanjahu on lyönyt toistuvasti hätärumpua vireillä olevaa sopimusta vastaan ja on leimannut sen jo etukäteen kelvottomaksi."

"Suomessa sanottiin aikoinaan, että sisä- ja ulkopolitiikan välinen raja on kuin veteen piirretty viiva. Näin Netanjahukin toimii, mutta tekee sen suurella riskillä."

Turun Sanomat kommentoi öljyn hinnanlaskua. Lehden mukaan vaikutus Suomen talouteen on hyvä mutta ikävää on, että tärkeä kauppakumppani Venäjä on tilanteessa suurimpia häviäjiä.

"Venäjälle vieville ja myös siellä toimiville yrityksille tilanne on haastava. Pelkkä hintasokki olisi vielä kestettävissä, mutta Venäjän ja lännen välirikko on pitkällä aikavälillä paljon öljyn halpenemista suurempi uhka kauppasuhteille."

"Eurooppalainen integraatio syntyi aikoinaan vanhojen perivihollisten eli Saksan ja Ranskan teräs- ja hiiliteollisuuden nivomisesta yhteen. Ajatuksena oli, että taloudellisesti toisistaan riippuvaiset maat eivät enää sotisi keskenään. Venäjään sovellettiin naiivisti samaa ajatusta, mutta idän jättiläinen ei halunnut tulla osaksi eurooppalaista perhettä."

"EU:ssa olisi syytä nopeasti havahtua, että sen pitää määrätietoisesti vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Vaikka energia on nyt halpaa ja sitä on virrannut Venäjältä sopimusten mukaan, se ei takaa, että näin olisi myös tulevaisuudessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat