Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanavapaudesta ei esitetä anteeksipyyntöä terroristeille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Samankaltaisuudet Kööpenhaminan terrori-iskujen ja tammikuussa Pariisissa tehtyjen terrorihyökkäysten välillä ovat ilmeisiä. Ensimmäisenä kohteena molemmissa oli sananvapaus ja toisena juutalaisyhteisö. Kyseessä on viharakennelma, joka voi vielä toistua. Terrorismin uhkaa Euroopassa ei voi nopeasti pyyhkiä pois.

Kööpenhaminassa lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä yksinäinen asemies tappoi kaksi ihmistä iskuissa sananvapaustilaisuuteen ja synagogaan. Pariisissa 7. tammikuuta kaksi terroristia surmasi satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa 12 ihmistä. Seuraavana päivänä yksin toiminut terroristi tappoi yhden poliisin ja neljä juutalaisen kaupan asiakasta.

Muiden rikollisten tavoin terroristeilta puuttuvat usein eläytymiskyky ja mielikuvitus. Mallina ovat aiemmat iskut, samalla tavalla kuin kouluampumisissa.

Euroopassa joudutaan varautuman yksinäisiin terroristeihin, joiden havaitseminen etukäteen esimerkiksi verkkovalvonnalla on hyvin vaikeaa. Samaan aikaan terroristijärjestö Isisin riveihinsä värväämät eurooppalaiset, järjestön innoittamat iskijät lisäävät järjestäytyneen terrorin uhkaa.

Olisi virhe nähdä Pariisin ja Kööpenhaminan iskujen malli terroriuhkan koko kuvana. Tukholmassa pidätettiin perjantaina kolme uusnatsien järjestön jäsentä epäiltyinä iskujen valmistelusta Expressen-lehteä kohtaan. Pohjois-Euroopan edelleen verisimmän terrori-iskun tekijä on norjalainen Anders Behring Breivik.

Yhteinen opetus uusista terrori-iskuista on se, ettei terroristeille esitetä anteeksipyyntöjä. Kööpenhaminan iskijää tuskin kiinnosti, oliko iskun ilmeisenä kohteena ollut ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks pahoitellut piirroksiaan vai ei.

Asetelma oli vielä epäselvä syyskuussa 2005, kun tanskalaisen Jyllands Postenin julkaisemat profeetta Muhammedia esittäneet pilapiirrokset nostattivat väkivaltaa ja uhkauksia maailmalla. Tanskan tuolloinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen kieltäytyi ensin keskustelemasta asiasta, mutta pahoitteli myöhemmin piirrosten aiheuttamaa mielipahaa. Suomessa pääministeri Matti Vanhanen pyysi anteeksi piirrosten julkaisemista suomalaisella verkkosivustolla.

Pariisissa ja Kööpenhaminassa on opittu puolustamaan sekä juutalaisyhteisöä että sananvapautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat