Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asevienti on Ruotsin kipukohta

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Ruotsi on väkilukuunsa suhteutettuna maailman kolmanneksi suurin aseiden viejä ja muutenkin lähellä kärkikaartia. Sitä ei aina muista, kun miettii 200 vuotta rauhanaikaa elänyttä kansankotia, jota kuvaillaan humanitaarisena suurvaltana.

"Ruotsin on oltava voimakas ääni vapauden, rauhan, ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolustajana", toteaa nykyinen hallitus ohjelmassaan.

Asevientitilastot kertovat toisenlaisesta todellisuudesta: Ruotsi on viime vuosinakin vienyt sotamateriaalia maihin, jotka ovat tunnettuja vakavista ihmisoikeusloukkauksista tai ovat aseellisen konfliktin osapuolia. Näin ei pitäisi tehdä. Ei ainakaan, jos uskoo hallituksen omia, asevientiä koskevia linjauksia.

Asevienti on Ruotsin kipukohta, joka aiheuttaa tämän tästä kansankodin itseymmärrystä koettelevia julkisia keskusteluja: millainen brändi on maalla, joka myy sekä ihmisoikeuksia että ihmisoikeuksien polkijoille aseita?

Juuri nyt asevienti on tapetilla ennen kaikkea Saudi-Arabian kanssa tehtävän sotilasyhteistyön takia. Ruotsi ja Saudi-Arabia solmivat vuonna 2005 kiistellyn sopimuksen, joka koskee muun muassa puolustusmateriaalien vientiä, tutkimusta ja koulutusta sekä sotatekniikan siirtoa.

Sopimus umpeutuu toukokuussa, ja hallituksen pitäisi pian päättää, uusiiko se sopimuksen vai antaako se sen raueta. Lisäksi asevientilinjausten tiukentamista laajemmin miettineen komitean on määrä esitellä tuloksiaan kevään aikana.

Saudi-Arabia on maa, jota ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat tiuhaan vakavista ihmisoikeusloukkauksista. Esimerkiksi ihmisoikeusaktivisti Raif Badawi, 31, tuomittiin viime vuonna kymmeneksi vuodeksi vankeuteen ja saamaan tuhat raipaniskua. Badawin rikos oli, että hän perusti verkkosivuston, jolla keskusteltiin kriittiseen sävyyn uskonnosta ja politiikasta.

Hän on vain yksi monista. Kysymys kuuluu, miten kansansa vapautta näin rajoittava maa saattaisi käyttää aseitaan.

Hallitukselle päätös on vaikea. Pääministeri Stefan Löfven on kertonut kannattavansa sopimuksen neuvottelemista uudelleen, mutta hallituksessa on myös niitä, jotka haluaisivat antaa sopimuksen raueta. Sopimuksen puoltajien vaakakupissa painanevat työpaikat sotateollisuudessa ja Ruotsin luotettavuus pitkäjänteisenä kauppakumppanina.

Oli päätös mikä tahansa, se määrittelee osaltaan, miten totuudenmukainen on Ruotsin kuva itsestään ihmisoikeuksien ja rauhan vaalijana.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat