Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP vie, ja Euroopan muut keskuspankit vikisevät

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on koko euroajan kiistelty siitä, kuinka itsenäistä rahapolitiikkaa täällä olisi voitu harjoittaa, jos Suomi olisi jättäytynyt yhteisvaluutta-alueen ulkopuolelle. Vastauksen saa seuraamalla vaikkapa Ruotsia ja Sveitsiä, kahta avointa taloutta euroalueen reunoilla.

Näissä maissa talous jaksaa kohtalaisen hyvin. Sekä Ruotsin että Sveitsin kasvuprosentit päihittävät euroalueen kasvun. Molemmat ovat vahvoja vientitalouksia. Silti ne tekevät rahapolitiikkaa, joka ei ihan vastaa niiden reaalitalouden tilaa.

Sveitsin keskuspankki poisti tammikuussa euron vaihtokurssilta 1,20 Sveitsin frangin lattian. Seuraus oli se, että frangi kallistui äkkiä ja paljon.

Maan teollisuus ja muu maailma ihmettelivät ratkaisua – keskuspankki leikkasi päätöksellään ison osan Sveitsin hintakilpailukyvystä ja talouskasvusta.

Aika moni tulkitsi tilanteen siten, että Sveitsin keskuspankilla on varsin suuri valta maan reaalitalouteen ja se pystyy heiluttelemaan maailmantaloutta laajemminkin.

Saattoi olla niin, että Sveitsin keskuspankki tunnusti Euroopan keskuspankin EKP:n paljon vahvemmaksi ja antautui.

Sveitsin ratkaisu tuli hetki ennen EKP:n tekemää linjausta, jonka mukaan EKP aloittaa valtavan velanosto-ohjelman ja laskee ohjauskorot miinukselle.

Sveitsissä luultavasti laskettiin – ihan oikein –, että linjauksen seurauksena euro halpenee selvästi ja Sveitsin keskuspankki joutuu pitämään frangia kiinni sidoksessaan yhä suuremmilla summilla. Tällainen pönkitys ei loputtomiin ole järkevää.

Viime aikoina sekä Tanskan että Ruotsin keskuspankit ovat laskeneet ohjauskorot pakkaselle.

Torstaina Ruotsin keskuspankki seurasi EKP:n ratkaisua ja aloitti valtion lainojen ostot. Vielä vuonna 2011 pankki potki tutkainta vastaan ja nosti ohjauskorkoa viitaten kasvuarvioihin, jotka eivät poikenneet paljon nykyisistä arvioista. Inflaatio-odotukset olivat tuolloin kyllä kovemmat.

Euroalueen reunoilla tehdään ratkaisuja, jotka ovat vähintään yhtä suureksi osaksi sopeutumista EKP:n linjaan kuin deflaation vastaista kamppailua.

Voisiko olettaa, että markkaa kaitseva Suomen pankki olisi pystynyt tekemään ihan itsenäistä rahapolitiikkaa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat