Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi työrauhaneuvotteluja ilman tulosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöt eivät päässeet sopuun työrauhajärjestelmän uusista pelisäännöistä. Neuvotteluja käytiin osapuilleen vuosi, tosin välillä pitkiä taukoja pitäen. Siinä välissä eläkejärjestelmäkin neuvoteltiin uusiksi.

Enteet eivät olleet kovin lupaavat alun alkaenkaan. Työnantajalla oli paljon ostettavaa mutta verraten vähän kuranttia myytävää.

Neuvottelujärjestelmän uudistamisesta – tai ainakin siitä neuvottelemisesta – sovittiin syksyllä 2013 solmitussa kaksi tai kolme vuotta kestävässä keskitetyssä tuloratkaisussa, työllisyys- ja kasvusopimuksessa. Neuvotteluihin käytiin alun perinkin työnantajapuolen vaatimuksesta. Lisää pontta työnantaja sai vaatimuksilleen, kun heti tuloratkaisun jälkeen Finnairin ateriapalveluista alkanut riita uhkasi tukilakkojen vuoksi pysäyttää koko viennin.

Työnantajan päätavoite oli nostaa laittomista lakoista seuraavia sanktioita niin koviksi, että niillä olisi sellaisinaan lakkoja estävä vaikutus. Työnantajan viimeinen ehdotus sakon enimmäismääräksi oli 180 000 euroa, noin kuusi kertaa nykyisen maksimisakon verran. Se olisi tuntunut liittojen kukkaroissa.

Nykyisen suuruiset hyvityssakot eivät ammattiliittoja juuri hetkauta, eivätkä ne ole missään suhteessa lakoista aiheutuviin vahinkoihin.

Työntekijäpuoli halusi vastapainoksi muun muassa, että väen vähentämisestä aiheutuvat mielenosoituslakot eivät enää olisi laittomia.

Mitä neuvottelujen kariutumisesta sitten seuraa? Työrauhajärjestelmä pysyy toistaiseksi ennallaan, mutta asiaan varmaan palataan vielä. Se ei katoa mihinkään Elinkeinoelämän keskusliiton asialistalta.

EK:n hallituksen entinen puheenjohtaja Ilpo Kokkila uhosi aikanaan, että jos työrauhaneuvotteluissa ei edistytä, tulosopimusta ei jatketa kolmannelle vuodelle. Kokkilan puheenjohtajakauden päätyttyä EK:n strategia on muuttunut: neuvotteluja käydään asia kerrallaan. Työrauhaneuvottelujen kariutuminen ei siis saisi haitata työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden palkkaneuvotteluja. Olisi myös työnantajan etu, jos työrauhaa saataisiin jatkettua kolmannella vuodella.

Nyt kolmannen vuoden kaatumisella uhkaa työntekijäpuoli, tarkemmin sanottuna Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Juuri AKT oli haluttomimpia kiristämään työrauhavelvoitetta nykyisestä millään tavalla.

Muun muassa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on ehdottanut julkisuudessa, että vuoden jatkon sijasta neuvoteltaisiinkin täysin uusi kaksi- tai kolmevuotinen sopimus, johon otettaisiin mukaan palkansaajille tärkeitä työelämän laatukysymyksiä. Palkankorotukset pysyisivät maltillisina, jos hallitus keventäisi palkansaajien tuloverotusta.

Toistaiseksi työnantaja ei ole innostunut ajatuksesta. Mutta jos mahdollinen pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kutsuisi työmarkkinajärjestöt Kesärantaan neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta, EK tuskin kieltäytyisi.

Työnantaja suhtautuu nihkeästi tulosopimuksen jatkamiseen vielä yhdellä kaudella. EK:n hallituksen enemmistön mielestä palkkaneuvottelut on käytävä alakohtaisesti.

Järjestöjen eripuraisesti päättyneet neuvottelut eivät lupaa kovin hyvää sen suhteen, että laittomia lakkoja saataisiin vähennetyksi. Jotain asialle pitäisi kuitenkin tehdä. Jokainen työtaistelupäivä – oli taistelu laiton tai laillinen tai esimerkiksi tukilakko – on pois Suomen kokonaistuotannosta. Sekä palkansaajien että työnantajien asenteissa on korjaamisen varaa.

Eläkejärjestelmän uudistamisesta sovittiin, koska maan hallitus uhkasi ottaa asian omiin käsiinsä. Toimisikohan sama työrauhajärjestelmän uusimisessa? Tarkoitushan oli muuttaa työehtosopimuslakia ja työriitojen sovittelulakia. Vaan riittäisikö seuraavan hallituksen kantti tiukassa paikassa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat